Toekomstige bewoners Waalre verplicht geluidsoverlast te melden

Toekomstige bewoners van het Heijde Park in Waalre Noord moeten, als zij hun huis ooit gaan verkopen, de kopers verplicht informeren over de kans op geluidsoverlast. Dat heeft de gemeenteraad van Waalre dinsdagavond besloten.

Rond de Heistraat wordt het tweede deel van het project Heijde Park gebouwd. Het complex wordt een combinatie van rijtjes-, vrijstaande- en twee-onder-eenkap woningen om zo verschillende stromingen in de samenleving met elkaar in contact te brengen. Op zo'n 250 meter van enkele toekomstige huizen is echter de scouting gevestigd. Verschillende partijen in het Waalrese zijn bang dat dat voor geluidsoverlast gaat zorgen.


Kettingbeding

Partij AWB wilde dat toekomstige kopers beter geïnformeerd worden over die overlast. De fractie stelde daarom voor dat er in de overeenkomst,  tussen ontwikkelaar en toekomstige kopers, een kettingbeding wordt opgenomen in de koopovereenkomst. Een kettingbeding houdt in dat de aankomende koper verplicht is om een bepaalde afspraak aan de volgende koper op te leggen. In dit geval dus over de kans op geluidsoverlast.


Daar waren veel partijen het niet mee eens. Onder andere fractievoorzitter van D66, Floris Schoots, vindt het te ver gaan als de gemeente bepaalt dat er sprake is van overlast die gemeld moet worden. Schoots: "Wat is geluidsoverlast? Hoe wil men dat meten? Ik hoor mevrouw Groeneveld verschillende dingen zeggen. Overlast is subjectief, maar je kan de decibellen wel opmeten. Waarom zouden wij zoiets subjectiefs vast willen leggen?" De fractievoorzitter van D66 was dan ook tegen de motie.

"Wat is geluidsoverlast? Hoe wil men dat meten?"

Floris Schoots, D66

CDA Waalre was het ook niet eens met het aanvullende voorstel. Raadslid Christine Eeken-van Hoof (CDA) vind het voorstel onnodig. "Vroeger woonde ik naast de scouting en toen had ik er wel last van, maar dat was er ook echt naast. Nu is er tweehonderdvijftig meter afstand tussen de scouting en de nieuwbouwwoningen, dus dat lijkt mij niet hetzelfde verhaal." Waalrese partijen VVD en ZW14 zijn het ook niet eens met het kettingbeding. Raadslid Bert Links (ZW14) vindt het 'meten met twee maten'. 


250 meter van elkaar

Uiteindelijk bleek dat de meeste partijen zich wel konden vinden in de verplichte melding van geluidsoverlast. Ook steunen ze het voorstel om een extra ‘buffer’ aan te brengen tussen het scountingpand en de woningen.


Tot slot stelde AWB Waalre voor dat ook al in de verkoopbrochures van de projectontwikkelaar wordt gemeld dat de scoutinggroep mogelijk overlast geeft. Ook daar stemde een meerderheid mee in.


Stemming

Uiteindelijk werd en de regels over geluidsoverlast aangenomen met negen stemmen voor en vier stemmen tegen. De bouwplannen van de projectontwikkelaar zijn ook goedgekeurd, zodat het nieuwe complex binnenkort gebouwd kan worden.

advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen