Studio040| Alain Heeren

Toekomst zwembad De Smelen blijft onzeker

De discussie over zwembad De Smelen in Geldrop lijkt eindeloos. Wethouder Looijmans is nog volop aan het onderhandelen met de exploitant, maar het gaat moeizaam. Hij zocht een steuntje in de rug bij de gemeenteraad, maar zij zijn niet blij met de situatie.

Tijdens de raadsvergadering dinsdag laaide de discussie weer op. Het vertrouwen tegenover exploitant Laco is beperkt. De gemeente krijgt namelijk geen inzage in de financiën van de ondernemer, terwijl Laco tegelijkertijd subsidie vraagt voor een grote renovatie.

Verantwoordelijkheid
Wethouder: “Het is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om het zwembad te onderhouden. Desondanks hebben we samen met Laco gekeken wat er moet gebeuren. We hadden een overeenkomst, maar Laco wil een voorfinanciering en wij zijn geen bank.”

Het voorstel is om Laco financieel te helpen als de exploitant de renovatie op zich neemt.  Nico van Dijck, raadslid van CDA: “Wij zijn teleurgesteld met wat wij als raadsvoorstel nu voorgeschoteld krijgen. Wij hebben 2 jaar geleden besloten om het zwembad te behouden terwijl wij met dat besluit in een moeras zijn terechtgekomen.” Van Dijck wil dan graag nog een keer kijken naar de eventuele samenwerking met andere gemeenten.

Ook PvdA is klaar met de moeizame discussie en wil duidelijkheid. “Vandaag is het niet het kwartiertje watertrappen. Op het moment dat er tegels van de muren vallen en het water onzuiver is, dan gaat het goed mis”, aldus raadslid Dorien te Dorsthorst. Daarom wil de partij eerst een duidelijk uitvoeringsplan hebben voordat de gemeente een overeenkomst gaat tekenen.

Renovatie 
Het zwembad is een hoofdpijndossier. De eigenaar en de gemeente liggen al jaren uit elkaar. In de begroting van de gemeente is besloten het zwembad een contract van ongeveer 15 jaar aan te bieden. Laco kreeg tot nu toe korte contracten van maximaal 2 jaar. De eigenaar heeft daarom nooit flink geïnvesteerd in het zwembad. Nu de onderhandelingen nog steeds moeizaam verlopen -ondanks de tegemoetkoming van de gemeente- wil de raad opnieuw kijken naar andere mogelijkheden.

Dit jaar blijft het zwembad sowieso nog open, maar de wethouder wil wel knopen doorhakken. Ondertussen is de discussie ook binnen de raad nog lang niet voorbij. Bij de volgende raadsvergadering pakken ze het agendapunt weer op.

Laat je reactie achter