Langman en Van Hazendonk klaar voor provinciale verkiezingen
Tjerk Langman (PVV) en Laura van Hazendonk (GroenLinks) zijn twee Eindhovenaren waarop gestemd kan worden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart. Ze hebben zo hun eigen redenen om de Brabantse politiek in te gaan.
Tot 2021 was Langman actief als raadslid in Eindhoven voor de LPF, maar kan het toch niet laten om weer de politiek in te gaan. "Ik kan niet aan de zijlijn blijven staan. Als je nu ziet wat de problemen zijn in Noord-Brabant en in de rest van Nederland, dan kan ik niet aan de zijlijn blijven staan mopperen. Ik wil gewoon actief zijn voor een beter Brabant, vandaar dat ik weer de politiek in wil en dit keer dus voor de PVV."
Een heel ander beeld zie je bij Laura van Hazendonk aan de andere kant van het politieke spectrum bij GroenLinks. "Ik wil heel graag de klimaatcrisis aanpakken in de Provinciale Staten. De gemiddelde leeftijd in de Staten is hoog en ik wil ook de stem van mijn generatie laten horen en die van de toekomstige generaties. Ook mijn technische achtergrond komt daarbij goed van pas. Stukken in de Provinciale Staten zijn namelijk vaak technisch."
Bereikbaarheid Brabant
De bereikbaarheid in Brabant staat bij Langman en Van Hazendonk hoog op de agenda, want volgens hen moet er iets gebeuren om Brabant beter bereikbaar te maken en dat kan op meerdere uiteenlopende manieren. "Het openbaar vervoer is de afgelopen jaren zo verschraald. Dat moet verbeterd worden. Openbaar vervoer is belangrijk voor jongeren, ouderen, mensen in kleine dorpen en het zorgt ervoor dat Brabant bereikbaar blijft. Dat is belangrijk voor de toekomst en een bijkomstigheid is dat de luchtkwaliteit wordt verbeterd", legt Van Hazendonk uit.
Meer bussen dus en niet alleen de stad. Een plan dat volgens Langman niet gaat werken. "Je kunt niet iedereen in het openbaar vervoer krijgen. Vrachtverkeer is en blijft nodig, ook met het groeiend aantal inwoners. Een goed wegennet gaat daar wel bij helpen. Brabant slibt langzaam dicht, omdat het wegennet achterblijft. Je ziet het bij de A2, de A67 en A58, deze wegen moeten verbreed worden om bereikbaar te blijven. In de Randstad is het allemaal al gebeurd, nu nog hier in Brabant."
Crisis in Eindhoven
Van Hazendonk en Langman hebben dus voldoende ideeën voor in de provinciale politiek, maar de twee hebben ook nadrukkelijk oog voor hun stad. "Het is super belangrijk dat we in Eindhoven de woningbouwopgave gaan aanpakken en zorgen voor toegankelijker en betaalbaarder openbaar vervoer. Nu met de groei van ASML en andere bedrijven in de Brainportregio staan we natuurlijk voor een gigantische opgave als het aankomt op nieuwe werknemers die hiernaartoe komen en die nog geworven moeten worden. Waar moeten deze mensen wonen? En hoe komen deze mensen naar hun werk? Onderwerpen die Eindhoven niet alleen kan aanpakken, maar waarbij ze de provincie voor nodig heeft", zegt Van Hazendonk.
Betere bereikbaarheid en betaalbare woningen in Eindhoven, onderwerpen waar Langman zich in kan vinden, maar wel met een kanttekening. "De betaalbare woningen moeten eerlijk worden verdeeld. Het is niet zo dat asielzoekers of andere migranten voorrang hebben. De instroom van asielzoekers moet gestopt worden, om deze woningcrisis te stoppen."
Terugkeer van 'De Ruit'
Het autoverkeer in en rondom Eindhoven moet volgens Langman ook anders. "De ruit om Eindhoven moet daarnaast opnieuw op de agenda worden gezet. Als de stad wil doorgroeien naar 300.000 inwoners, moet die ruit er komen. Eindhoven zit muur- en muurvast namelijk. Als je aan de ene kant van de stad een ongeluk krijgt, moeten alle auto's door het centrum. Dat kan natuurlijk niet. De schop moet de grond in. Dit is van cruciaal belang."
Over 5 weken gaan de stembussen open. In de provincie Noord-Brabant doen er 21 partijen mee.
Laat je reactie achter