Studio040

'Tien procent van Eindhovense gebouwen brandonveilig'

Tien procent van de gebouwen in Eindhoven is mogelijk brandonveilig. Dat blijkt uit een steekproef van Jos Lichtenberg, gepensioneerd hoogleraar bij de Technische Universiteit (TU/e) in Eindhoven.

Hij deed zijn onderzoek onder verschillende woontorens in de stad. Dagblad Trouw schrijft erover, op basis van een artikel dat in het vakblad Gevelbouw verscheen.

Lichtenberg deed zijn steekproef naar aanleiding van de grote brand in de Grenfell-toren in Londen. Het materiaal dat daar gebruikt werd in de gevels, en waardoor het vuur zich zo snel kon verspreiden, wordt ook in Nederland gebruikt om gevels te isoleren. Maar het is nog onduidelijk op welke schaal dat gebeurt.

Dus nam Lichtenberg de proef op de som in Eindhoven. Hij bekeek met zijn bedrijf Off Road Innovations 79 panden in de stad. Allemaal gebouwen van 13 meter of hoger. Tien procent van de panden merkte hij aan als 'risicogebouw'. In Eindhoven gaat het naar schatting in totaal om zo'n 35 panden die bij een brandje snel in lichterlaaie kunnen staan. "Daarmee zijn de gebouwen nog niet definitief onveilig, maar is in elk geval een diepgaander onderzoek noodzakelijk en/of moeten specifieke maatregelen worden genomen", schrijft Lichtenberg in het vakblad.

In heel Nederland gaat het volgens de emeritus hoogleraar om 'honderden, zo niet meer dan duizend panden' die als brandonveilig kunnen worden aangemerkt.

Laat je reactie achter