studio040

Theaterfestival Parade gaat toch door

Theaterfestival Parade gaat toch door in Eindhoven. Met een minikaravaan door de stad. En... in september komt het gezelschap weer terug.

De coronacrisis zorgde ervoor dat de Parade dit jaar niet door kon gaan.

"Hierdoor konden we de drie duizend zzp'ers die mee helpen aan het theaterfestival niet betalen. Die hebben dus geen werk meer", begint directeur Nicole van Vessum. "Dan heb ik het niet alleen over de mensen uit de industrie, maar ook bijvoorbeeld de studenten die afstuderen en bij ons hun eerste vlieguren kunnen maken."

Ondanks de coronategenslag blijven de organisatoren niet stil zitten. "De Parade gaat inderdaad door", vertelt Eefje Colsen, communicatie Parade. "Niet op de manier die men van ons gewend is, maar we proberen wel zo veel mogelijk zichtbaar te zijn en artiesten te laten spelen."

De twee maanden dat we staan hebben we echt nodig om ons geld te verdienen. Dat valt nu dus weg.

• directeur Parade, Nicole van Vessum

Onafhankelijke cultuur
Theaterfestival Parade is financieel onafhankelijk van subsidies. Van Vessum: "De twee maanden dat we staan hebben we echt nodig om ons geld te verdienen. Dan bouwen we ook weer een buffer op voor het jaar daarop. Dat valt nu dus weg. We zijn nu druk opzoek naar manieren om te blijven bestaan, zodat we volgend jaar alsnog in Eindhoven de tour kunnen starten.

Gelukkig blijft dit niet helemaal leeg in de agenda. In september slaan de parade en het Parktheater weer de handen ineen. "Het parktheater wil hun programmering weer oppakken", aldus Van Vessum. "Dus er komt een soort van ParkParade. Mensen die eigenlijk nu bij ons zouden spelen kunnen we hopelijk in september uitnodigen. Dat in ieder geval voor ons weer iets om naar uit te kijken."

Laat je reactie achter