Kazerne / Ruud Balk

Teun Zwets wint Kazerne Design Award 2021

Teunland, een geïmproviseerde serie huisraad, heeft de Kazerne Design Award 2021 gewonnen. Vormgever Teun Zwets werd door de jury beloond met eeuwige roem en 5.000 euro voor zijn project.

Zwets was een van de 8 genomineerden voor de aanmoedigingsprijs, die allen recentelijk aan Design Academy Eindhoven afstudeerden. De jury roemt hem om zijn 'immense maakdrang'. De kasten, lampen, klokken, stoelen, kandelaars, asbakken en vazen in de serie Teunland werden stuk voor stuk in minder dan een dag gemaakt door ADHD’er Teun Zwets.

Daarbij werkte hij met materialen die voorhanden waren – vaak afval van anderen – om zo min mogelijk tijd te verliezen en geconcentreerd te kunnen blijven werken, zonder een dagelijkse dosis Ritalin. Zwets: “Creëren werkt voor mij therapeutisch. Deze objecten visualiseren mijn gedachten en gevoelens. Maken maakt mij blij, en ik wil mensen blij maken met mijn creaties.” Met een focus op het praktische in plaats van het conceptuele en op bruikbaarheid in plaats van afwerking, creëert hij een authentieke, persoonlijke wereld die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt. Daarbij kiest hij zijn materialen zorgvuldig. De meest duurzame ontwerpen zijn immers objecten die je voor lange tijd bezit.

Genomineerden
De acht genomineerden voor de tweede editie van de Kazerne Design Award waren Noor Bootsma, Miya Fassbender, Niall Keville, Benjamin Motoc, Paulien Nabben, Marie Panken, Tadeás Podracky en Teun Zwets. Zij presenteerden hun afstudeerwerk live en online in 4 minuten durende pitches. Opvallend is de hoge kwaliteit van de ontwerpen, de diversiteit in onderwerpen en het gemeenschappelijk thema duurzaamheid.

Kazerne Design Award 2021

De Kazerne Design Award is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor designers die recentelijk afstudeerden aan Design Academy Eindhoven. Een initiatief van Stichting Loyola, samen met Home of Design Kazerne. De jury bestaat uit Kiki van Eijk (Kiki en Joost), Annemoon Geurts (Kazerne), Anne Ligtenberg (Studio Anne Ligtenberg) en het bestuur van Stichting Loyola

De Kazerne Design Award-tentoonstelling staat tot voorjaar 2022 in Kazerne aan de Paradijslaan in het centrum van Eindhoven.

Laat je reactie achter