Studio040

Terras van Laco open, strand Enode niet: dubbel gevoel

Alle terrassen mochten woensdag weer open. Ook het Strandhuys van Laco opende haar deuren. Nu strandbad Enode na 25 jaar niet meer door ex-uitbater Laco wordt geëxploiteerd, lag het strand er stil en verlaten bij.

“We hebben er altijd alles aan gedaan. Nu wordt het met een pennenstreek weggeveegd, dat doet pijn”, zegt Laco-directeur Bert Lavrijsen.

Laco exploiteert sport- en vrijetijdsaccommodaties in heel Nederland. Twee weken geleden werd bekend dat Laco na 25 jaar geen uitbater meer is van strandbad Enode. Kort daarna mailde Laco-directeur Bert Lavrijsen naar de gemeente om te laten weten dat hij nog altijd op basis van reële uitgangspunten openstaat voor het exploiteren van het strand. Lavrijsen heeft naar eigen zeggen nog geen reactie ontvangen vanuit de gemeente.

Het is een eenheid geworden

• Bert Lavrijsen

Het is de eerste keer in 25 jaar tijd dat de horeca opengaat en strandbad Enode niet wordt opengesteld door Laco. Op een mooie woensdagmiddag rond enen komt Laco-directeur Lavrijsen aanlopen bij Strandhuys Nuenen. “Dan loop ik binnen en denk, ik kan maar tot aan de poort lopen en dan houdt het op”, zegt Lavrijsen. Het doet hem pijn om te zien dat het strand niet door Laco wordt geëxploiteerd. “We zitten hier om het strandbad in beweging te houden voor de mensen in Nuenen. Duizenden mensen én wel derde en vierde generaties hebben hier gerecreëerd en gezwommen. Het is een eenheid geworden”, zegt Lavrijsen.

Lavrijsen en zijn zoon Ivo balen wel een beetje. “Normaal gesproken zouden we zaterdag opengaan als strandbad. We hebben alles een beetje willen fatsoeneren voor het aanzicht. Zoals het schoonmaken van de steiger. Daarnaast hebben we de pomp in het kleine badje aangezet, zodat we schoon en vers water hebben”, zegt Bert Lavrijsen. 

"Het is ons stukje water niet"

• Ivo Lavrijsen

Maar zwemmen gebeurt op dit moment niet onder toezicht van Laco.  “Daar zit het probleem, het is ons stukje water niet”, zegt Ivo Lavrijsen. Wie toezicht houdt en óf er gezwommen mag worden is voor de eigenaren onduidelijk. “De hekken zijn geplaatst om aan te geven waar de grenzen van het terrein liggen. Zo moet het ook duidelijk zijn voor de bezoekers”, zegt Ivo Lavrijsen. “Veel bezoekers vragen zich af wanneer ze weer hier mogen zwemmen. Het enige wat wij kunnen zeggen is dat we een terras hebben en het strand niet onder ons beheer valt”, vult Bert Lavrijsen aan.

"Er zitten gaten in het strand"

• Bert Lavrijsen

Aan het onderhoud van het strandbad moet nog het nodige gebeuren. “Er zitten gaten in het strand door de regen. Het gras moet nog worden gemaaid en het kwaliteit van het water is nog niet gecontroleerd. En de reddingmiddelen en preventielijnen moeten ook nog komen”, zegt Bert Lavrijsen.

"Het doet pijn"

• Bert Lavrijsen

Bert en zijn zoon Ivo voelen zich nog steeds thuis aan het water. “We hebben er altijd alles aan gedaan. Nu wordt het met een pennenstreek weggeveegd, dat doet pijn”, zegt Bert Lavrijsen. Hij hoopt dat er snel een oplossing komt voor het probleem, zodat ze strandbad Enode alsnog kunnen uitbaten.

Lees ook: Strandbad Enode in Nuenen gaat nog niet op 1 mei 

Laat je reactie achter