Team Summa Sport uit Eindhoven doet mee aan Roparun
Dit weekend vindt de 32ste editie van de Roparun plaats. De ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 212 teams, leggen een afstand van meer dan 500 kilometer af. Onder hen het team Summa Sport uit Eindhoven.
De Roparun is een evenement waarbij de deelnemers geld ophalen voor projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen. In 2022 bracht de estafetteloop een bedrag van ruim drie miljoen euro op. De acties variëren van collecteren tot het wassen van auto's en van het verkopen van een zelf bedachte Roparun-puzzel tot het rondbrengen van kerstkaarten.
Al het geld dat de teams ophalen, komt ten goede aan van de ondersteunende zorg voor mensen met kanker, benadrukt Brenda Bijl, een van de teamcaptains van Summa Sport. "Vorig jaar deed ik voor het eerst mee als fietser. Vooral pijn aan het zitvlak gehad maar oh wat was het een mooie ervaring! De saamhorigheid, het afzien en uiteindelijk springend over de finish op de Coolsingel aankomen zijn goud waard. Dit doe ik daarom graag nog eens over."
Win-win situatie
Het sportieve element is natuurlijk mooi, maar volgens Bijl wordt het goede doel achter het evenement zeker niet vergeten. "De meesten van ons zijn werkzaam bij de opleiding Sport en Bewegen van het Summa College in Eindhoven. We zijn (bijna) allemaal sportief aangelegd en draaien onze hand niet om voor een stevige uitdaging. Bikkelen én genieten voor een bijdrage aan de palliatieve zorg voor mensen met kanker is daarbij een win-win situatie!"
Team Summa Sport heeft inmiddels zo'n 12.500 euro opgehaald. "We hebben talrijke acties en evenementen gehouden. Denk dan aan een oliebollenactie, de verkoop van Valentijnsdagroosjes, een workshop cocktails maken, een schoolfeest en een flessenactie, waarbij het statiegeld ten goede komt aan ons team. Iedereen is zeer gemotiveerd. We hebben allemaal op een of andere manier wel te maken gehad met kanker. Van heel dichtbij of wat verder weg."
Non-stop
De Roparun is een non-stop estafetteloop die al meer dan dertig jaar wordt gehouden. Deelnemers lopen en fietsen in estafettevorm en worden begeleid en ondersteund door bijvoorbeeld chauffeurs, verzorgers en cateraars. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt om verschillende doelen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te ondersteunen, die te maken hebben met de zorg voor kankerpatiënten.
De docenten van het Summa College hebben aan de organisatie van de Roparun een gemiddelde snelheid van 11,1 kilometer per uur opgegeven. Hieraan moeten ze zich wel enigszins houden. "Belangrijk voor de planning. Anders wordt het wel heel druk bij de finish", lacht Bijl. De start is op vliegveld Twente en van daaruit is er een noordelijke en zuidelijke route, die uiteindelijk allebei leiden naar de Coolsingel in Rotterdam.
Zuidelijke route
Team Summa Sport loopt en fietst via het zuiden en komt onder meer door Eindhoven (zondag, omstreeks 13.00 uur) en Best (zondag, rond 14.15 uur). In Eindhoven gaat de route onder meer langs het hoofdkantoor van DELA aan de Oude Stadsgracht. Het bedrijf is hoofdsponsor van de Roparun. In Best gaat de tocht langs het kanaal, richting Batadorp en door Wilhelminadorp.

Het deel van de route door Eindhoven en Best. Studio040
Laat je reactie achter