Tastbare herinneringen aan de oorlog

Zijn ouders waren nog verloofd, vertelt Pieter Dovens, in de onzekere oorlogstijd werd niet veel getrouwd. Het was op 17 september 1944 dat zijn vader op de motor naar de plek ging waar geallieerde soldaten waren geland.
Hij bemachtigde een stuk parachutestof. En wist dat op één of andere manier naar zijn moeder in Eindhoven te krijgen. Zij naaide daar diezelfde nacht nog een blouse van. En dat droeg ze op de bevrijdingsdag van Eindhoven, op 18 september 1944.

Die blouse is nu te zien in het Van Abbemuseum. Het is één van de bijzondere objecten die te zien zijn in de tentoonstelling '75 tastbare herinneringen aan de oorlog'. Spullen uit het dagelijks leven van gewone Eindhovenaren in de oorlogsjaren. Waar nu bijzondere verhalen aan vastzitten. Stadsarcheoloog Nico Arts is het project gestart. Hij is bij iedereen langsgegaan om spullen en verhalen te verzamelen. Een hele klus. 'Het is een beetje uit de hand gelopen', geeft hij toe. Maar met een mooi resultaat. 'Na de Tweede Wereldoorlog werd er eigenlijk weinig gepraat over wat er was gebeurd, er werd vooral vooruit gekeken', vertelt de archeoloog. 'De verhalen komen vaak pas als mensen overlijden en hun kinderen spullen vinden uit de oorlogstijd.'

Tekst loopt verder onder de video. 

Zelf vindt Arts een volledig kaal knuffelbeertje een van de hoogtepunten van de collectie. Dat is van Jan Spoorenberg geweest. Als vierjarig jongetje moest hij halsoverkop vluchten bij een bombardement. Bij het gezin waar hij werd ondergebracht, kon hij niet slapen. 'Jantje had zijn knuffel niet meegenomen,' vertelt Arts het verhaal, 'dat lag nog thuis. Maar ja, dat was inmiddels platgebombardeerd.' Dus kreeg de kleine Jan een knuffeltje van een van de kinderen van het gezin waar hij logeerde. 'Dat heeft hij altijd bewaard. Dat is toch een mooi verhaal?'

Deze en alle andere tastbare herinneringen aan de oorlog zijn nu te zien in het Van Abbemuseum. Komend weekend, vrijdag, zaterdag en zondag is het museum gratis te bezoeken.
advertentie Banner Bos en Slegers

Lees ook deze artikelen