't Palet lost afvalberg op door hem leuk te maken

De meeste kinderen hoef je niet meer uit te leggen dat rommel in de vuilnisbak hoort en niet op straat. Maar dat bewustzijn blijft nóg beter hangen, als je van afval iets leuks maakt om mee aan de slag te gaan, zo leren de kinderen van de Eindhovense basisschool 't Palet deze week, tijdens de 'Week van de Duurzaamheid'.

'Ik wens dat er een stofzuiger komt die al het afval in de wereld opzuigt!' is de toekomstdroom van groep5-leerling Elise van de Eindhovense basisschool 't Palet. In het kader van de 'Week van de Duurzaamheid' daagde de school de leerlingen uit om na te denken over een schonere toekomst. Geleerd werd er ook: wat afval is, maar ook wie de grootste vervuilers zijn. En niet te vergeten, wat je zélf kunt doen om afval tegen te gaan, op te ruimen of nóg liever: een tweede leven te geven. Duurzame oplossingen, daar draait het vooral om, deze week. En de opgedane kennis brengen de leerlingen thuis in de praktijk. "Er kwamen al ouders naar me toe die van hun kinderen hoorden dat ze het afval nog beter konden scheiden", vertelt leerkracht Marjolein Koene. "Kijk, dan is de boodschap toch ergens goed geland thuis".

Broodroosters en batterijen

Maar daar blijft het niet bij. In een aantal lokalen staan vier afvalemmers naast elkaar opgesteld: één voor papier, één voor fruitafval, één voor plastic en wat er dan nog over is mag in bak 4. Bij de ingang van de school staan twee grote dozen, waarin pa of ma hun lege batterijen, oude broodroosters of kapotte toetsenborden kunnen achterlaten. Echt vol is ie nog niet, maar dat spul spaar je normaal natuurlijk ook niet thuis op totdat de school zo'n themaweek organiseert.

Dat je met afval vooral ook leuke dingen kunt doen, leert gastdocent Joris Petterson. Hij laat zien hoe hij wasmachines en andere kapotte huishoudelijke apparaten, ombouwde tot spelcomputers: een vorm van recycling die er bij de jeugd natuurlijk wel ingaat. "Kunnen wij die ook op school krijgen", roept een leerling van groep 7. 

Posters

In een workshop van anderhalf uur laat Petterson groep 7 een actieposter maken. 'Zorg altijd voor een duidelijke boodschap en een goede slogan', doceert hij. Het levert aan het eind van de workshop een paar prikkelende strijdkreten op: 'Wees een goedzak! Gooi het in de vuilnisbak!', is de oproep van twee jongens. Maar in de klasverkiezing voor de beste poster leggen ze het uiteindelijk af tegen de creatie van twee meiden, die hun poster gelijk verknipten tot een vrolijke afvalemmer. Zij hebben de les: 'maak afval leuk'', goed in hun oren geknoopt en er bovendien een beloning aan gekoppeld: 'Gooi je afval in de bak! Dan krijg je van ons een gouden plak!' Dat moet de laatste vuilslingeraars in Woensel-West toch over de streep trekken.

Laat je reactie achter