De Syrische tenniscoach Mo in actie op de baan in Waalre Studio040 | Pleun Wolters

Syrische coach zegen voor Waalrese tennisclub

De Lawn Tennisvereniging Eeckenrode, die verscholen ligt in de bossen tussen Waalre en Valkenswaard, is dolblij met de nieuwe Syrische tenniscoach. De man trekt alles uit de kast om zijn leerlingen aan te moedigen.

Mohanned (ja, met dubbel 'n') is populair op de tennisclub bij zowel de jeugd als de senioren. Zijn pittige manier van trainen was in het begin even wennen, maar inmiddels lijkt het de hele club naar een hoger niveau te tillen. En of het nou toeval is of niet: sindsdien melden zich verdacht veel nieuwe leden bij voorzitter Chris van Gennep. "Hij heeft een geweldige techniek. Kun je uren naar kijken, een genot om te zien. Maar hij brengt het spel ook over met zó'n passie, dat is ongelofelijk. Zo'n bijzondere trainer, ja da's goed voor de hele club!" enthousiasme.  
Mohannad, ('Mo' noemen ze hem soms ook) is gevlucht voor de oorlog in Syrië. Als je het dorp opzoekt waar hij is geboren, kom je bij de Al-Tawra dam terecht. Een gigantisch waterwerk midden in de woestijn, met daarnaast een paar huizen voor de arbeiders. Meer stelt de nederzetting niet voor.De dam, waar Mo's vader lang geleden samen met de Russen aan werkte, is sinds zijn oprichting een belangrijk strategisch punt geweest. Of zeg maar liever: militair doelwit. Vele fimpjes op internet gaan over de verovering van de Al-Tawra dam (door ISIS), of dan weer de herovering van de dam (door het Syrische leger). Soldaten van het ene leger planten een vlag, soldaten van het andere leger verwijderen die weer. Zo gaat het waarschijnlijk al jaren.

Het contrast tussen de soldaten in de woestijn bij Al-Tawra en de kinderen op de tennisbaan in het lommerrijke Waalre, kan bijna niet groter. Mo vertelt over zijn tenniscarriere, en zijn rechtenstudie. Maar ook dat hij de hele week in spanning heeft gezeten over de verkiezingen in Syrië. Zolang president Assad aan de macht blijft kan Mo niet terugkeren.


Laat je reactie achter