Studio040

Summa College start nieuwe opleiding voor hightech sector

'Technicus Smart Industry', dat is een nieuwe opleiding die Summa College vanaf het volgende studiejaar aanbiedt. De opleiding is ontwikkeld samen met een aantal Brainport-bedrijven.

Bij een groot aantal van de hightech bedrijven in de regio, is de vraag naar veelzijdige technici namelijk groot. “Bedrijven in de Brainport-regio digitaliseren, automatiseren en robotiseren hun productie met onder meer netwerken en data”, zegt Saartje Janssen , directeur van Summa Techniek. “Daardoor ontstaat behoefte aan allround technici op dit terrein. Met de nieuwe opleiding spelen we daarop in.”

Om de BBL-opleiding, vier dagen werken en één naar school, op de juiste manier in te steken, heeft de onderwijsinstelling de samenwerking opgezocht met dertig Brainport-bedrijven. Zo worden er bij de opleiding werkbezoeken gebracht aan de betrokken bedrijven, en komen werknemers gastlessen geven.

Moderne technicus
Een van hen is Sim Leys, die werkt bij ASML. Hij gaat zijn baan combineren met lesgeven bij Summa. “Technici kunnen schrik hebben voor data en netwerken. Maar de moderne technicus moet er mee kunnen werken. Het ontbrak aan een goede opleiding op dat vlak. Technicus Smart Industry vult dat gat.”

John Blankendaal, directeur van Brainport Industries, ziet veel kansen voor studenten die deze opleiding gaan volgen. “Producten en productlijnen worden in toenemende mate data gedreven. Het goed interpreteren van die data en het vertalen naar je productielijn is onderscheidend. De opleiding is een mooie aanvulling op de al aanwezige opleidingen die op Brainport Industries Campus worden verzorgd”, aldus Blankendaal.

Laat je reactie achter