Studio040

Studentenclubs bang voor regels kamerbewoning: “Velen moeten hun huis uit"

Zeker 1700 studenten moeten hun huis uit en vijftien studentenhuizen kunnen de deuren wel sluiten. Dat is de angst van Eindhovense studentenverenigingen, als de gemeente de nieuwe regels voor kamerbewoning strak handhaaft.

“Velen worden hun huis uitgezet. We houden ons hart vast. En er is al veel stress onder studenten met het huidige woningtekort. Zijn studenten wel welkom in deze stad?” De noodkreet komt van Imke Bloemen van DAS Eindhoven, een studentenpartij op de TU/e. Net als andere studenten maakt ze zich grote zorgen over de strengere regels in de stad voor kamerbewoning en woningsplitsing. Dinsdagavond uitten veel studenten die zorgen richting de gemeenteraad. 

Aanpak huisjesmelkers
Vorig jaar gaf de Eindhovense politiek groen licht voor strengere regels, om huisjesmelkers aan te pakken en de leefbaarheid op peil te houden. Zo mag er binnen een cirkel van dertig meter van een kamerverhuurpand niet opnieuw een huis worden gesplitst. Ook wordt een aantal wijken ‘op slot’ gezet: hier mogen geen kamerverhuurpanden meer bijkomen. Om de regels goed op te kunnen volgen, moeten veel situaties nog worden aangepast. De regels gelden namelijk ook voor panden waar nu zonder vergunning kamers worden verhuurd. Het gevolg: veel mensen dreigen uit huis te worden gezet omdat woningen mogelijk illegaal zijn gesplitst.  

"Verlies van betrokken studenten"
Onder meer studenten en arbeidsmigranten dreigen slachtoffer te worden van de nieuwe regels. “Ik denk dat veel studenten op straat komen te staan”, aldus Bloemen. Ze krijgt steun van onder meer Mijntje van der Lande, die spreekt namens studentenverenigingen SSRE, Demos en E.S.C. “Veel studentenhuizen moeten dan dicht. En daar wonen betrokken studenten, die binding hebben met de stad. Dit betekent verlies van studenten in Eindhoven en hiermee wordt geknaagd aan het bestaansrecht van verenigingen.” 

Verhuurders
De gemeenteraad buigt zich volgende week over de problematiek. Dan moet de lokale politiek akkoord geven op extra tijd voor verhuurders, om illegale kamerbewoning om te zetten naar een legale situatie. Ze zouden dan tot en met dit jaar de tijd krijgen om de papieren rond te krijgen. Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven (BPVE) is blij met die extra tijd. “Jarenlang was er veel onduidelijkheid over de regels. Hopelijk is dat straks verleden tijd. We denken dat de malafide verhuurders met deze nieuwe regels en wat meer tijd beter kunnen worden aangepakt”, aldus Janneke van Engelen van de BPVE.

Laat je reactie achter