Studenten willen omslag in Eindhovens huisvestingsbeleid
Het huisvestingsbeleid van gemeente Eindhoven moet op de schop, dat heeft studentenpartij DAS laten weten in een brief aan het nieuw te vormen college.
De studenten willen dat de regels rond kamerverhuur en woningsplitsing worden herzien. Volgens de studentenpartij worden ‘bestaande studentenhuizen weggejaagd’, en kunnen nieuwe studentenhuizen moeilijker ontstaan. De ‘leefbaarheidstoets’, die de gemeente hanteert bij het beoordelen of een woning studenten kan gaan huisvesten, moet ook weg omdat die ‘erg subjectief’, zou zijn.
Daarnaast moet er een woningcoöperatie komen die wordt gerund door studenten. Woningen met een vaste, lage huurprijs moeten zo tegen marktwerking worden beschermd. Daarnaast willen de studenten op sommige plekken af van de opkoopbescherming. In buurten waar ruimte is voor meer studenten woningen moeten investeerders huizen ten bate van studentenwoningen kunnen opkopen.
Gemeenschappelijkheid
Ook moet bij nieuwe studentenwoningen meer de focus liggen op gemeenschappelijk wonen en leven. ‘In een echt studentenhuis deel je woonkamer, keuken en badkamer, dat is een essentieel onderdeel van zelfontplooiing’, zo klinkt het. Daarnaast moet de gemeente een lobby starten voor hervorming van het huurtoeslagsysteem. Dat moet zo worden hervormd dat het bouwen van studio’s – waarvoor studenten huurtoeslag kunnen krijgen – niet langer wordt gestimuleerd.
Tenslotte willen de studenten betrokken worden bij het ontwerpproces van de woningen. Leegstaande panden in de binnenstad moeten daarnaast worden omgebouwd tot grote studentenhuizen met rond de tien bewoners.
Laat je reactie achter