Studenten TU/e bouwen duurzame woning midden op campus
Op de Technische Universiteit in Eindhoven wordt in vijf weken een huis gebouwd. Het huis wordt gemaakt door team VIRTU/e voor de Solar Decathlon Europe, een competitie waarbij universiteiten door heel Europa een woning bouwen die architectuur en duurzaamheid combineert.
Leefconcept
Het team wil het huis van de toekomst bouwen. Slimme systemen, makkelijk op te zetten en aan te passen en een gemeenschapsgevoel creëren. Daarom wordt het leefconcept Ripple (golf) genoemd. "We willen niet alleen een woning bouwen, maar ook gedragsverandering teweeg brengen", vertelt Willem Arts van team VIRTU/e.
Slimme systemen
Ripple maakt gebruik van slimme systemen om milieuvriendelijk te zijn, zoals hoe ze zonne-energie gebruiken. "Wanneer de weersverwachting zonnig is, kan het systeem aanraden om op een bepaalde tijd de wasmachine te draaien", legt Arts uit.
"We willen niet alleen een woning bouwen, maar ook gedragsverandering teweeg brengen."
Willem Arts
Gemeenschap
Maar waarmee Ripple zich echt onderscheidt in de competitie is het gevoel van gemeenschap. In de woning zijn twee appartementen. Een starters- en een studenten-appartement. Beide appartementen zijn zelfstandig opgezet, maar hebben een gezamenlijke ruimte in het midden. Op die manier hoopt het team het gevoel van samenzijn te stimuleren. Ook kunnen apparaten zo door meerdere mensen gebruikt worden, zoals een vaatwasser. Dat is zowel sociaal als duurzaam.
Future-proof
De woning is makkelijk aan te passen. VIRTU/e noemt het 'future-proof', door het gebruik van hout en pre-fab bouw (pre-fabricated, ruimtes die al vooraf in elkaar worden gezet). Willem Arts: "Nu is het een appartement, maar als het over 50 jaar voor iets anders gebruikt moet worden, dan zijn die ruimtes gemakkelijk aan te passen. Bij een gebouw van beton moet je het vaak slopen". Daarnaast kan de woning in de hoogte en breedte worden aangepast, omdat ze op elkaar passen.
In juni 2022 gaat team VIRTU/e naar Wuppertal in Duitsland. Daar wordt de winnaar bepaald.
Laat je reactie achter