Ruim 450 studentenkamers in voormalig hoofdkantoor Philips
De TU/e gaat na de zomervakantie honderden studenten huisvesten in het voormalige hoofdkantoor van Philips aan de Eindhovense Boschdijk. Er komen 456 kamers, met badkamers, keukens en gezamenlijke ruimtes. Het is de bedoeling dat de studenten er de komende drie tot vijf jaar kunnen wonen.
Het tijdelijke project in het zogenoemde VB-gebouw is een samenwerking van de universiteit, gemeente Eindhoven, bouwbedrijf Ten Brinke en ontwikkelaar Bekke & Partners. “We hebben te maken met een groot woningtekort, ook voor studenten, terwijl deze groep zo belangrijk is voor de economische groei in de regio”, zegt wethouder Mieke Verhees. “Omdat de herontwikkeling van het voormalige Philips hoofdkantoor enkele jaren in beslag neemt, heb ik het initiatief genomen om met de eigenaren en TU/e in gesprek te gaan om de mogelijkheden te verkennen.”
Opzet
De ontwikkelaar en het bouwbedrijf waren naar eigen zeggen meteen enthousiast. Johan Hofmans, directeur bij Ten Brinke: “De kantoorverdiepingen worden omgebouwd tot studentenkamers. Er wordt gewerkt in de opzet van een studentenhuis, waarbij acht tot tien studenten in groepen wonen en daarbij sanitair en de keuken delen. In de onderste lagen wordt gekeken naar algemene voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een fietsenverhuur. En in de kelder komen voorzieningen voor afvalinzameling en een uitgebreide fietsenstalling. Deze bevinden zich dus uit het zicht.”
Goede buren
Want dat is natuurlijk nog wel een dingetje: wat vinden de omwonenden van de plannen? Ruim 450 studenten zorgen immers ook voor reuring en mogelijk ook overlast. “Het is onze taak om er voor te zorgen dat de studenten zich hier thuis voelen, maar ook dat ze goede buren worden van de omwonenden”, erkent Hofmans. De buurt is uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 23 maart, waarin ze zorgen en tips kunnen delen en waar de betrokken partijen en studenten hun vragen kunnen beantwoorden. Onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld het beperken van geluid en het voorkomen van zwerfvuil.”
De TU/e blijft ook na de realisatie betrokken bij het complex, aldus Jan-Willem Schellekens, verantwoordelijk voor vastgoed bij de universiteit. “We gaan oudejaarsstudenten inzetten, die per verdieping als contactpunt fungeren en in contact staan met de beheerder van het gebouw. Deze korte lijnen zorgen voor duidelijkheid wat betreft huishoudelijke reglementen en dragen bij aan de vorming van een hechte studentengemeenschap. Deze manier van werken is op andere locaties succesvol gebleken voor alle partijen en wordt daarom ook hier toegepast.”
Kosten
Hofmans wil geen bedragen noemen, maar de kosten voor de tijdelijke inrichting van het gebouw komen voor rekening van de combinatie Ten Brinke/BPRE. “Als universiteit mogen we zelf niet investeren in studentenhuisvesting”, verduidelijkt Schellekens, “maar via het convenant studentenhuisvesting werken we wel intensief samen met de gemeente, corporaties en andere organisaties om ontwikkelingen mogelijk te maken. Onze rol bestaat uit het verbinden van partijen en vervangen van processen. We zijn er trots op dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan studentenhuisvesting. Overigens gaan studenten zo'n 350 euro exclusief betalen voor een kamer van ongeveer twintig vierkante meter."

Studio040
Toekomstbestendig
Het nu leegstaande gebouw van ruim 33.000 vierkante meter vloeroppervlakte was tot 2001 het hoofdkantoor van Philips Nederland. In 2021 werden Ten Brinke en Bekke de nieuwe eigenaren, nadat Philips was verhuisd naar Amsterdam.
Voor een definitieve invulling wordt gedacht aan bijvoorbeeld een combinatie van wonen, zorg en bijbehorende (commerciële) voorzieningen. Hofmans: “De bedoeling is om het gebouw een centrale en sociale functie in het gebied te geven. Dat maakt de buurt nog aantrekkelijker voor de bewoners. De verbouwing en nieuwbouw vindt plaats met respect voor het monumentale pand. Aan de buitenzijde verandert nagenoeg niets.” Het oude Philips-complex kreeg vorig jaar nog de status van rijksmonument.
Oproep
Eerder riepen politieke partijen in de Eindhovense gemeenteraad de onderwijsinstellingen in de stad al op om ook meer verantwoordelijkheid te nemen bij het huisvesten van studenten.

Studio040
Laat je reactie achter