Studio040

Studenten protesteren tegen nieuwe regels kamerbewoning

Op het Stadhuisplein heeft een groep studenten dinsdag geprotesteerd tegen de nieuwe regels in Eindhoven rond kamerbewoning. De actie wordt ondersteund door achttien studentenclubs.

Zo laten onder meer studentenpartijen op de TU/e, Fontys en Design Academy van zich horen. Ook is er steun van politieke jongerenorganisaties, de Landelijke Studentenvakbond en regionale studie-, sport-, cultuur en studentenkoepels.

Nieuwe regels
Vorige week trokken studenten al aan de bel over de nieuwe regels. Er zijn zorgen dat honderden studenten hun huis uit worden gezet als de gemeente de regels strak gaat handhaven. Zo mag binnen een cirkel van dertig meter van een kamerverhuurpand niet opnieuw een huis worden gesplitst. Ook wordt een aantal wijken ‘op slot’ gezet: hier mogen geen kamerverhuurpanden meer bijkomen. Om de regels goed op te kunnen volgen, moeten veel situaties nog worden aangepast. De regels gelden namelijk ook voor panden waar nu zonder vergunning kamers worden verhuurd. Het gevolg: mensen dreigen op straat te komen staan omdat woningen mogelijk illegaal zijn gesplitst.  

'Onschatbare waarde'
“Door de regels staan veel studentenhuizen in de stad op het punt van verdwijnen. Eindhovense studenten en verenigingen zijn van onschatbare waarde voor de stad. We organiseren jaarlijks vele initiatieven voor goede doelen, buurtbewoners en medestudenten, zoals buurtbarbecues en bevrijdingsfestival Liberation040”, zegt voorzitter Mijntje van der Lande van het Eindhovens Studenten Corps, voorafgaand aan de actie op het Stadhuisplein.

Dupe
“Er zijn goede intenties in Eindhoven om meer nieuwe studentenhuisvesting te realiseren. Maar het bestaande tekort wordt door de regels eerst veel groter gemaakt. Dat is niet zomaar op te lossen en de studenten worden daar de dupe van”, aldus Joëlle Bink, fractievoorzitter van studentenpartij DAS op de TU/e.

De actie dinsdagmiddag is volgens de organisatie 'volledig coronaproof’. Dinsdagavond debatteert de gemeenteraad over het onderwerp.

Laat je reactie achter