Studenten maken met smeltmachine afval weer bruikbaar
Een studententeam van de TU/e bouwde een smeltmachine die afvalstoffen omzet in nieuwe producten, zoals tuintegels en spoorballast. Vanuit de industrie bestaat grote belangstelling voor de vondst.
Het principe van de machine is simpel: het afval wordt op hoge temperatuur gesmolten, waardoor de schadelijke stoffen ingekapseld worden in het basalt dat na het smeltproces overblijft. Dat basalt kan daarna gebruikt worden voor diverse toepassingen, zoals tuintegels en spoorballast: de steentjes die je altijd rond het spoor ziet liggen.
De belangstelling voor de machine van de studenten is groot, zo bleek vrijdag tijdens de onthulling ervan op een industrieterrein in Eindhoven-Noord. Zowel bedrijven die van hun afval af willen, als partijen die juist zoeken naar nieuwe bouwstoffen, kunnen niet wachten tot de machine ook echt gebruiksklaar is. “Wij moeten die spoorballast nu uit China halen, met alle CO2-last die daarmee gepaard gaat”, vertelt Simon Lubach van spoorbeheerder ProRail. “Als we de productie met deze machine naar Nederland kunnen halen, zou dat een hoop milieulast schelen. Deze machine zou de oplossing daarvoor kunnen zijn.”
Keuken staat open
Toch zal het nog wel even duren voor de machine van team CORE - zoals het studententeam zich noemt - ook daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Zo zoekt ProRail eerst nog naar zekerheden. Simon Lubach: "Is het wel veilig? Komen er gevaarlijke stoffen vrij bij de productie? Hoeveel energie is er met die productie gemoeid? Is dit kortom het duurzame alternatief dat we zoeken?" Dirk van Meer van CORE: “Het principe staat; misschien nog wat kinderziektes hier en daar. Maar het is vooral aan de industrie om nu toe te slaan. Vandaag stellen we onze keuken open met de boodschap: stel elke vraag die je wil. Neem mee wat je wilt, en gebrúik het vooral! Zorg dat we samen tot de ideale wereld komen waar we zo graag naar toe willen."
Laat je reactie achter