Studenten bezorgd over invloed corona op studievoortgang
Na maanden vol online geploeter op zolderkamertjes, zien veel Fontys-studenten elkaar deze week eindelijk weer terug, in de tentamenzaal of het praktijklokaal. Ze hebben een lastige tijd achter de rug, vol lesuitval, uitgestelde stages en een gebrek aan praktijkonderwijs.
Fontys-studente Manon van Duijnhoven (Toegepaste Wetenschap) snelt het schoolgebouw uit, als haar tentamen achter de rug is. Dat ze haar studiemaatjes sinds maanden eindelijk weer eens gezien heeft, stemt haar op zich vrolijk. "Maar ik heb een longziekte en houd de mensen het liefst nog even op afstand. Vandaar dat ik zo snel weer buiten sta."
Zorgen
Het is niet alleen de maandenlang gesloten school die Manon met de neus op de feiten drukte. Ook het vinden van een stageplaats gaat bepaald niet vanzelf in deze tijd, zo merkte ze. "Ik heb me weken terug bij een bedrijf gemeld, maar nog altijd geen reactie. De prioriteiten liggen bij bedrijven kennelijk toch ergens anders in deze tijd." Het wachten maakt Manon bezorgd. "Als het me niet gaat lukken om die stageplaats te regelen moet ik iets anders gaan bedenken wat hopelijk geen vertraging oplevert. Want vertraging betekent ook weer extra kosten. Daar moet ik dan ook weer iets op gaan bedenken." Gelukkig denkt de school mee. Fontys kan schuiven met het programma, waardoor studenten aan de gang kunnen blijven, die geconfronteerd worden met stage-uitval of -uitstel.
Beroepsonderwijs is leren in de praktijk. Dat gaat nu eenmaal niet online
Joep Houterman, bestuursvoorzitter Fontys
Praktijk met 'online' niet op te lossen
De impact van corona op de studie-voortgang is ook de grote zorg van Fontys' bestuursvoorzitter Joep Houterman. "Onze studenten maken zich grote zorgen of ze hun studie nog wel op tijd af kunnen ronden, wanneer ze hun toetsen kunnen maken, of ze nog wel een stageplaats kunnen regelen. Gelukkig kan dat toetsen sinds deze week weer. Maar beroepsonderwijs kenmerkt zich natuurlijk door het praktijkgedeelte. Dat kun je met online natuurlijk niet oplossen. Of een student ook echt vertraging oploopt, merk je pas aan het eind van zijn studie. Mogelijk is de vertraging bij sommigen dan al weer ingelopen."
Stage op school
De studie-vertraging van afstudeer-student Nick Kamphuis (Applied Science) viel uiteindelijk mee, omdat hij het praktijkdeel van zijn afstudeerstage op school mocht verrichten. Nick: "Ik ben daar erg blij mee, want dat thuiszitten is niets voor mij. Bovendien is dat bedrijf waar ik stage liep al sinds maart gesloten. Had ik niet op school terecht gekund, dan waren de problemen groter geweest."
Laat je reactie achter