Studio040

Zelfs een veilige livestream is de noodlijdende horeca niet gegund

Om het aan banden gelegde Eindhovense nachtleven wat onder de aandacht te brengen, bedacht een groep Fontys-studenten een livestream-marathon, georganiseerd vanuit filmhuis Lab-1. Maar dat was tegen de regels in van de gemeente.

De gemeente verbood het evenement tussen 1 en 6 uur 's nachts. Dit tot verbazing en onbegrip van organisatie en vanuit de oppositie in de gemeenteraad.

Er moest goed gezocht worden, maar ergens in de kleine letters van de spelregels, liet de gemeente opnemen dat livestreams vanuit horeca-gelegenheden 's nachts tussen 1 en 6 verboden zijn. En dus werd de studenten via een telefoontje van de gemeente verteld dat ze beter konden stoppen. Anders zou er wel eens een politiebezoek aan te pas kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Demi Kok, initiatiefnemer van de livestream, genaamd Save the Night, was op zijn zachtst gezegd ontstemd over de gang van zaken. “Het is belachelijk. We hebben een draaiboek van twintig pagina’s gemaakt zodat de coronaregels in acht worden genomen. Daarin stond alles uitgeschreven juist om dit gedoe te voorkomen.”

Serverruimte
Ook Chris de Zeeuw, van LAB-1 is niet te spreken over de houding van de gemeente. “Ik had wel iets van dergelijke regels gehoord, maar in gesprek met iemand van de gemeente werd gezegd dat ze tussen 01.00 en 06.00 uur ‘s ochtends in de serverruimte mochten zitten. ‘s Avonds kregen we te horen dat we de boel moesten afblazen, en dat er anders politie lands zou komen. Dus zijn we om 00.30 uur gestopt.”

En dat was een flinke streep door de rekening voor de studenten die voor de nachtelijke uren een heel programma hadden klaarstaan. “We moesten een DJ die uit Rotterdam zou komen afbellen. We hebben met zijn zessen op de grond moeten slapen omdat we rond dat tijdstip nergens meer heen konden.”

Raadsvragen
Ook de Eindhovense D66-fractie is stomverbaasd en heeft inmiddels raadsvragen gesteld: “We begrijpen niet waarom deze regel er is”, zegt Jorien Migchielsen. “Een dergelijke livestream heeft volgens ons juist een positief effect. Zo wordt voorkomen dat mensen bijvoorbeeld zelf feesten gaan organiseren. We begrijpen hier dus niks van.”

Geen aanmelding
De gemeente zelf doet het voorval af met een schriftelijke reactie. “Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld. Al sinds april/mei 2020 bestaat de mogelijkheid voor (gesloten) horeca om een livestream te organiseren, onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat een livestream tot uiterlijk 01.00 uur mag duren en dat een livestream vooraf moet worden gemeld bij de gemeente. Dat laatste heeft Lab-1 niet gedaan en dat was de aanleiding om telefonisch contact op te nemen met Lab-1. Dat gaf aan niet op de hoogte te zijn van deze regels.”

Goede raad
Daarbij was er volgens de gemeente geen sprake van een dreigement, maar van goede raad. “Wij hebben vervolgens aangegeven dat de livestream wél kon plaatsvinden, op voorwaarde dat de organisatie zich aan de tijden houdt. Oftewel: dat de livestream tussen 01.00 en 06.00 uur niet zou doorgaan. Dit ook om te voorkomen dat zij bij eventuele politiecontrole in de problemen zouden komen, omdat er een livestream georganiseerd wordt op een tijdstip dat niet is toegestaan. Dit was een goede raad, geen dreiging om de politie eropaf te sturen. Vervolgens heeft Lab-1 ons zelf nogmaals gebeld om te melden dat ze de livestream tussen 01.00 en 06.00 uur zouden stoppen, en in de ochtend met de uitzending verder zouden gaan. Wij hebben dit verder niet gecontroleerd; wij gaan ervan uit dat de organisatie te goeder trouw omgaat met de gestelde kaders. Er is verder geen overlast gemeld.”

Laat je reactie achter