Aäron Schafrat | Studio040

Struikelstenen poetsen als herdenking

Ze waren wel eens aan een poetsbeurt toe, de struikelstenen die de in de oorlog vermoorde Eindhovense joden herdenken. Op initiatief van jongerenvereniging Rotaract gingen 100 vrijwilligers op de Eindhovense Bevrijdingsdag aan de slag om ze weer aan het blinken te krijgen.

"Het is voor veel mensen die meehelpen een manier om toch te kunnen herdenken vandaag, nu er zoveel vanwege corona niet doorgaat", zegt vrijwilliger Julien Meijboom. En dat is ook de insteek van de actie. Herdenken en de verhalen van de mensen achter de stenen doorvertellen. "Alle vrijwilligers krijgen een blaadje mee met informatie over de slachtoffers", zegt voorzitter van Rotaract Mindel van Gijzel. "Die verhalen vertellen ze ook weer door aan vrienden en familie. Zo blijven we de slachtoffers eren."

'Erg dankbaar'
Nabestaanden van de slachtoffers hebben ook al gereageerd, zoals Shlomo Bobbe, wiens moeder in Auschwitz werd vermoordt. Hij zegt emotioneel te zijn, het initiatief te bewonderen en is 'erg dankbaar'. Ook de vorige week overleden Hans Noach gaf aan de organisatie aan zijn dank niet in woorden uit te kunnen drukken.

App
In totaal liggen er in Eindhoven 274 struikelstenen op meer dan 100 locaties. Via een speciale app kun je meer te weten komen over de slachtoffers en hun verhaal. 

Laat je reactie achter