advertentie Banner Siteli

ASML

Strijd om ASML-machines duurt voort

Het touwtrekken tussen Verenigde Staten en China over de slimme chipmachines van het Veldhovense ASML duurt voort.

Al een paar maanden wordt er achter de schermen druk politieke uitgeoefend door de twee grootmachten. De Verenigde Staten wil dat Nederland voorkomt dat de chipmachines naar China worden geëxporteerd. De Amerikaanse ambassadeur in ons land heeft aangegeven dat er veiligheidsrisico’s kleven aan die export.

Belangrijke technologie
ASML is het enige land in de wereld dat zogenoemde EUV-machines kan maken. Dat zijn zeer geavanceerde apparaten van minimaal 120 miljoen euro per stuk, waarmee zeer slimme chips kunnen worden gemaakt. Chips die onder meer worden gebruikt in smartphones of navigatiesystemen. Zeer belangrijke technologie voor de toekomst dus. Maar de machines staan ook op de lijst van goederen die onderdeel zijn van een verdrag dat toeziet op de export van goederen die ook militair ingezet kunnen worden. Het Veldhovense bedrijf heeft daarom toestemming nodig van de Nederlandse Staat. Het verdrag is door Nederland en Amerika ondertekend.

Wapentechnologie
China wil meer eigen chips gaan maken. Nu doet het Aziatische land dit niet zelf. Als China zelf gaat produceren, wordt het een geduchte concurrent van de Verenigde Staten. Naast het gebruik voor bijvoorbeeld smartphones, zouden de chips uit de ASML-machines ook kunnen worden gebruikt voor slimme wapentechnologie.

Handelsrelatie
China heeft Nederland eerder deze week gewaarschuwd over de zaak. Volgens de Chinese ambassadeur in Den Haag kan het belemmeren van de export van de EUV-machines gevolgen hebben voor de handelsrelatie met Nederland.

ASML zegt niets over de kwestie. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de kaken op elkaar. Het is niet duidelijk wanneer bekend wordt of de export doorgaat of niet.

Laat je reactie achter