advertentie Banner Siteli

Vliegbasis Eindhoven

Strafvermindering voor voormalig arts van vliegbasis Eindhoven

Een voormalig arts van vliegbasis Eindhoven heeft in hoger beroep strafvermindering gekregen van het Centraal Tuchtcollege voor het fout invullen van een medisch dossier van een piloot in 2009. Volgens een commandant van de vliegbasis zou de piloot in kwestie kampen met een psychische stoornis, maar de toenmalige arts had hem niet zelf onderzocht en mocht het vermoeden dus niet als officiële diagnose noteren in zijn medisch dossier.

Eerder kreeg de arts door het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven een berisping voor de overtreding, maar door het Centraal Tuchtcollege in Den Haag is de straf verlaagd naar een waarschuwing. 

De voormalige arts kreeg op 16 november 2009 van de commandant te horen dat de piloot in een andere wereld leefde en professionele hulp nodig had. Daarop heeft de arts diezelfde dag een notitie gemaakt in het medisch dossier - met mogelijk verregaande gevolgen voor zijn loopbaan - onder de naam "consult", terwijl hij de voormalig piloot niet daadwerkelijk had onderzocht. Volgens het Centraal Tuchtcollege had de arts het dus niet zo mogen opschrijven, maar op een manier dat het voor andere zorgverleners duidelijk was dat het gebaseerd was op het verhaal van de commandant. Wel is het college van mening dat, in tegenstelling tot wat de piloot beweert, er geen sprake was van kwaadwillendheid bij de arts. Ook zou hij zijn beroepsgeheim niet hebben geschonden en geen medische informatie hebben gedeeld met de commandant. 

E-mails
Waar de voormalig arts wel over op de vingers wordt getikt is dat hij niet heeft gereageerd op mails van de voormalig vliegenier, waarin hij opheldering eiste over de kwestie. Hierdoor heeft van november 2009 tot en met maart 2015 een onjuiste diagnose in zijn dossier gestaan. De voormalig arts zou de e-mails genegeerd hebben omdat hij vertrokken was bij vliegbasis Eindhoven en begonnen was aan een nieuwe opleiding. En dus ook geen toegang meer had tot het medisch dossier.

Volgens het Centraal Tuchtcollege had de voormalig arts desondanks toch iets moeten laten weten aan de piloot en hem proberen te helpen. 
Laat je reactie achter