Studio040| Larissa GomesMeyer

Stilte voor tweede coronastorm op regionale ic's

Waar de corona-besmettingen in het hele land fors oplopen, is het aantal ziekenhuisopnames in de regio nog laag, blijkt uit een rondgang. In de drie ziekenhuizen liggen bij elkaar momenteel 29 corona-patiënten, van wie vijf op de intensive care. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorige week.

In het Eindhovense Catharina Ziekenhuis liggen momenteel 14 corona-patiënten, van wie er één op de intensive care verblijft. In het 'Máxima' in Veldhoven liggen vier van de in totaal tien aanwezige coronapatiënten op de de IC. Het Geldropse Sint Anna-Ziekenhuis herbergt vijf corona-patiënten; geen van hen ligt op de intensive care.

Meer bedden mogelijk
De relatieve rust op de IC's zorgt ervoor dat de normale zorg nog gewoon door kan gaan. Maar als de cijfers zo hard blijven oplopen, zou dat wel eens kunnen veranderen, vrezen de ziekenhuizen, die de afgelopen tijd hard gewerkt hebben om een tweede golf op te vangen. Zo kan de IC-capaciteit worden verhoogd, als dat nodig is, zonder dat de normale zorg daar onder lijdt. Het Cathrien reserveert ic-bedden voor spoedoperaties hartpatiënten en patiënten met kanker. "Wij zijn voor de laatste twee aandoeningen het belangrijkste centrum in deze regio", aldus een woordvoerder. Het Sint Anna breidde de bedcapaciteit op de IC-afdeling met twee uit; die op de verpleegafdeling met acht bedden om een toename van coronapatiënten daar op te vangen.

Buddy's
Ook hebben zowel het Catharina- als het Sint Anna-ziekenhuis buddy's opgeleid. Dat zijn verpleegkundigen die de ziekenhuizen kunnen inzetten op de spoedeisende afdelingen. Bovendien werken de ziekenhuizen in de regio meer samen om de patienten, medicijnen en materialen beter te verdelen.

Of dit alles genoeg is, om een tweede golf op te vangen, zal moeten blijken. Of, zoals het Catharina Ziekenhuis het zegt: 'Als we iets van de eerste golf geleerd hebben, is het lastig is om uitspraken te doen over de toekomst.'

Laat je reactie achter