Ouders van omgekomen Yannick: 'Drie seconden afleiding verandert een heel mensenleven'
Het ongeluk van de Geldropse Yannick in 2016 wordt ook wel het app-ongeluk op Texel genoemd. Ze werd op de fiets van achter aangereden door een automobilist die op zijn telefoon zat te kijken. Haar ouders richtten na het verlies van hun dochter een stichting op en gaan nu basisscholen langs met een bewustwordingsactie.
“Eigenlijk wil ik hier niet staan.” vertelt moeder Lauranne Janssen. “De reden is dat ze dan nog in leven zou zijn.” 6 jaar na het ongeluk maakt het haar nog steeds ontzettend verdrietig. Ze krijgt het verhaal van haar dochter dan ook nauwelijks over haar lippen. “We willen vooral dat er vanuit bewustwording een gedragsverandering komt. Dat mensen elkaar ook aan durven te spreken van: hé wat doe je nou?!” gaat ze verder.
Vader Frank vertelt hoe hij de avond van het ongeluk beleefd heeft:
“Het ongeval is op Texel gebeurd. Ik was op dat moment in Maastricht toen ik gebeld werd door Lauranne en ik ben direct die kant opgegaan. Onderweg kreeg ik bericht dat Yannick met een helikopter naar het universiteitsziekenhuis in Amsterdam werd gebracht. Om half 1 ‘s nachts kwam ik aan in het ziekenhuis. Toen was ze nog in leven, maar er was geen contact meer mogelijk. Die nacht is ze ook overleden. Dat is onbeschrijfelijk. Het was de ergste reis van mijn leven die ik toen gemaakt heb van Maastricht naar Amsterdam. Ik heb gewoon 2,5 uur…” Daar valt hij stil. De gebeurtenis speelt zich af in zijn hoofd en dat doet veel met Frank. “De dood van onze dochter Yannick is zinloos.”
Vanuit Stichting Yannick gaan moeder Lauranne en vader Frank langs bij groep 8 met verschillende activiteiten. Zo leren de kinderen spelenderwijs waarom ze hun mobiel in hun zak moeten laten zitten tijdens het fietsen. Frank Frijns vertelt: “We hebben er juist voor gekozen om langs te gaan bij de groep achters, omdat zij volgend jaar naar de middelbare school gaan. Hopelijk denkt een deel daarvan straks: misschien moeten we die mobiele telefoon maar even niet gebruiken op de fiets.”
Ik denk dat ze dit wel heel intens zou hebben gevonden, want ze hield niet echt van in de spotlight staan
Nandi van Suylen
Twee vriendinnen van Yannick helpen ook mee met het evenement. “We proberen de kinderen van groep 8 op een leuke manier te leren dat je echt heel snel afgeleid kan zijn.” laat vriendin Ellen Smeets van hen weten. Ze waren gek op Yannick en beschrijven haar als lieve en gezellige meid waar je ook goed terecht kon om te praten. “Ik denk dat ze dit wel heel intens zou hebben gevonden, want ze hield niet echt van in de spotlight staan. Maar ik denk wel dat ze het heel mooi gevonden had dat deze actie bedoeld is voor elk verkeersslachtoffer.” vertelt Nandi van Suylen.
“Jaarlijks vallen er 700 verkeersdoden en 20.000 gewonden. Dat kan niet!” Vader Frank kan er niet over uit dat het er zoveel zijn. “Dat zijn gewoon 700 zinloze doden!” Hij begrijpt wel dat ze met deze actie de teller niet op nul gaan krijgen, maar via presentaties, workshops, lezingen, een theatervoorstelling en zelfs een documentaire in twee talen over het verhaal van Yannick zal hun boodschap in ieder geval bij een aantal blijven hangen.
Laat je reactie achter