Studio040

Stewardessen in opleiding leren 't vak in nieuwe simulator

“Evacuate aircraft!”, roept een van de studenten. Bij de passagiersstoelen stijgt rook op. Ook zijn er lichtflitsen te zien. In de nieuwe simulator van de opleiding voor stewards en stewardessen op Eindhoven Airport lijkt het net of er een noodgeval is, in een echt vliegtuig.

De simulator is een nieuwe praktijkruimte van de mbo-luchtvaartopleiding van het Summa College. Op die manier leren de studenten hoe het gaat in de echte beroepspraktijk. “We proberen hier alles zo levensecht mogelijk na te bootsen.
Studenten kunnen het instappen oefenen. Ook raken ze bekend met veiligheidsprotocollen. Er is een trolley en we zetten acteurs in om problemen aan boord na te spelen”, zegt docent Mark Dekkers.

Omgaan met agressie
Veertig stoelen telt de simulator, met een business class en economy class. Veel komt aan bod. Omgaan met stress, agressie, drankmisbruik. Ook is er veel aandacht voor klantvriendelijkheid en staat een ehbo-cursus in het lesprogramma. 

Arbeidsperspectief
Nu er tijdens de coronacrisis veel minder gevlogen wordt, zijn er bij sommigen studenten zorgen over de arbeidsperspectieven. Toch denkt Dekkers dat dat wel losloopt. “Ik denk dat het over een aantal jaar wel weer gaat aantrekken. Bovendien worden de studenten opgeleid voor een dienstverlening beroep. Ze krijgen Nederlands, Engels, rekenen en een moderne vreemde taal. Je kunt dus op veel plekken terecht. Ook bijvoorbeeld als receptionist bij een hotel.”

De opleiding telt zo'n 180 studenten. Er is nog steeds veel interesse in de opleiding, ondanks de crisis.

Laat je reactie achter