advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Wethouder: 'sorry' voor huishoudelijke hulp

De Eindhovense politiek steunt het stadsbestuur bij de aanpak van de huishoudelijke hulp. Daarvoor waren wel eerst excuses nodig van zorgwethouder Richters, die dinsdagavond erkende dat er veel niet goed is gegaan.

Een motie van afkeuring vanuit de oppositie kreeg onvoldoende steun. SP, D66, DENK, Ouderen Appel en raadslid Schreurs spreken van ‘onbehoorlijk bestuur’ en ‘vertrouwen dat is geschaad’, maar zover wilden met name de coalitiepartijen niet gaan.

Onzekerheid
Richters ging dinsdagavond opnieuw door het stof. Al anderhalf jaar sleept de kwestie voort. Honderden boze gehandicapten, zieken en ouderen maakten bezwaar tegen de bezuiniging op de hulp in huis. Lang zaten ze in onzekerheid over de hulp die ze kregen. Uiteindelijk haalden de bezwaarmakers hun gelijk bij de rechter. ‘Het is een complex proces geweest, maar het heeft langer geduurd dan nodig was. We hadden het op een andere manier willen doen. Dat vind ik heel spijtig’, erkende Richters.

Vertrouwen
De coalitiepartijen VVD, GroenLinks, CDA en PvdA maar ook oppositiefracties 50Plus en ChristenUnie benadrukten dat er voldoende vertrouwen is in burgemeester en wethouders om de problemen op te lossen. Ook spraken ze daarbij hun waardering uit voor Richters, die de gemaakte fouten erkende. “Het is vervelend dat alles zolang duurt. Maar een eenvoudige oplossing is er niet. We houden voldoende vertrouwen”, aldus GroenLinks-raadslid Saskia Lammers.

De komende tijd gaat de gemeente de 250 bezwaarmakers tegemoet komen. In totaal zijn er 5000 Eindhovense ouderen, gehandicapten en zieken afhankelijk van de huishoudelijke hulp. Het is nog niet duidelijk of de bezuiniging op hulp ook wordt teruggedraaid voor mensen die geen bezwaar hebben ingediend.

Laat je reactie achter