Steeds minder Nederlandse studenten op Design Academy: ‘Artistiek onderwijs is wegbezuinigd’
Aan de Design Academy Eindhoven (DAE) studeren vooral internationale studenten, terwijl het aantal Nederlandse studenten terugloopt. De discussie over de wervingsstop voor internationals ging daarom aan DAE-directeur Raf De Keninck niet onopgemerkt voorbij. "Het niveau van Nederlandse studenten is te laag."
Dat het aantal Nederlandse studenten op de opleiding bijzonder laag is, daarvan maakt de gerenommeerde onderwijsinstelling geen geheim. Op de bacheloropleiding bedraagt het aandeel Nederlandse studenten zo’n 25 procent. Tegenover 59 procent EU-studenten en 16 procent studenten van buiten de EU.
Op de masteropleiding is het aantal studenten nog lager. Maar 5 procent is van Nederlandse komaf, tegenover 67 procent EU-studenten en 28 procent non-EU-studenten. In totaal studeren er tussen de 750 en 800 studenten op de hogeschool.
'Wegbezuinigd'
De Keninck heeft een goed idee hoe het komt dat het aandeel Nederlandse studenten zo laag is. “De meeste Nederlandse studenten hebben gewoon een te laag niveau om aangenomen te worden. Alle creatieve vakken op de basisschool en op de middelbare school zijn hier wegbezuinigd.”
Het bedrijfsleven is ook gebaat bij meer creatief onderwijs
Raf De Keninck, directeur Design Academy Eindhoven
En daarvan ondervinden Nederlandse studenten de consequenties. “De verbeeldingskracht weg. Het kunstonderwijs is bijna geprivatiseerd, de prijzen bij de muziekschool zijn hier makkelijk tien keer hoger dan in Vlaanderen. Daardoor is het niveau laag. We krijgen nu een generatie waarvan zelfs de ouders te weinig in aanraking zijn gekomen met de kunsten. Het ontbreekt hen daardoor ook aan een bepaalde nieuwsgierigheid, die hun kinderen daardoor ook niet mee krijgen.”
'Voortrekkersrol'
En dat probleem is niet zomaar verholpen, denkt de DAE-directeur. “Ik weet wel wat er moet gebeuren, maar ik weet niet hoe realistisch dat is. Maar wij zouden in de regio meer moeten inzetten op artistiek onderwijs in de klas. Op muziekonderwijs en op kunstonderwijs. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen met die vakken geholpen zijn. Ze zijn analytischer, creatiever en sensitiever.”
Zo'n initiatief zou kunnen worden bekostigd door het bedrijfsleven, zo denkt De Keninck. “Immers is het ook het bedrijfsleven dat de vruchten plukt van beter opgeleide werknemers. Met de Brainportregio zou je daarmee een voortrekkersrol in Nederland kunnen spelen.”
Geen werving
Maar voorlopig blijft het aandeel internationale studenten op de DAE erg hoog. Het debat rond de wervingstop, raakt de Design Academy echter niet, zegt De Keninck. “We hebben de discussie het de wervingsstop van internationale studenten ook mee gekregen. Maar wij werven niet. We hebben internationaal een grote naam, en we zijn maar een kleine school. Onze studenten komen van heinde en verre, dus werving zoals andere onderwijsinstellingen doen, is voor ons niet nodig.”
We moeten niet met zijn allen in de binnenstad willen wonen
Raf De Keninck, directeur Design Academy Eindhoven
Bovendien voegen afgestudeerde DAE-studenten veel toe aan de regio, ook al komen ze van buitenaf, zo meent De Keninck. “Een heleboel van onze afgestudeerden beginnen een studio in Eindhoven. Daarmee houden we denk ik gelijke tred met bijvoorbeeld de TU/e waarvan veel alumni ook in de regio aan het werk gaan. Eindhoven is qua design de belangrijkste stad van Nederland, en samen met Milaan de belangrijkste van Europa. Daar levert de DAE een belangrijke bijdrage aan, al onze studenten komen op topplaatsen terecht."
Randgemeenten
Wel begrijpt De Keninck de discussie. Ook de DAE-directeur is op de hoogte van het enorme huisvestingstekort. “En in Eindhoven speelt dat nog meer dan elders, omdat de stad voor een schaalsprong staat. Daarom zijn we ook altijd in overleg met gemeente en andere betrokkenen, want dat er iets moet veranderen is duidelijk. We zijn daarom bijvoorbeeld blij met het initiatief rond de hospita-regeling. Daarnaast moeten we ook in het oog houden, dat we niet met zijn allen in de binnenstad willen wonen. Ik denk dat er ook in de randgemeenten nog veel mogelijkheden zijn”, aldus de directeur.
Laat je reactie achter