Stank Geldrop blijft: "Een klap in je gezicht"

Spuugzat zijn ze 't, de omwonenden van slachterij Pali in Geldrop. Al jaren hebben ze last van stank door het bedrijf. De gemeente beloofde de problemen aan te pakken, maar de stank neemt alleen maar toe.
"Het is alsof je een klap in het gezicht krijgt", omschrijft een bewoonster van de Molenakker de geur die over haar buurt waait. "Als je ramen en deuren openzet, lig je 's avonds in de stank."

Ze is niet de enige. Ook bewoners van onder meer Hoog Geldrop en Bogardeind zijn de overlast beu. Ze wonen honderd tot een paar honderd meter van de varkensslachterij. Vorig jaar trokken bewoners ook al aan de bel, maar de situatie is niet verbeterd. Integendeel. "Je woongenot gaat er op achteruit", zegt een bewoner.

Opheldering
DGG heeft het gemeentebestuur inmiddels om opheldering gevraagd. De coalitiepartij vindt dat er te weinig actie wordt ondernomen. De slachterij en gemeente kondigden maatregelen aan. De silo's met slachtafval worden nu niet meer buiten bijgevuld en er kwam een nieuwe vergunning. "Iedereen belooft iets, maar de effecten zijn nog steeds hetzelfde. Het is  erger geworden en het bedrijf is  uitgebreid. Het is verschrikkelijk voor de mensen", benadrukt DGG-politicius Eric Ketelaars.

Controles
De slachterij wil niet reageren. De gemeente zegt dat het bedrijf regelmatig wordt gecontroleerd. Ook loopt er een onderzoek naar de stankoverlast. "De Pali Group zit er al jaren. Het bedrijf wordt voortdurend door ons in de gaten gehouden. We grijpen in als wet- en regelgeving niet worden nageleefd", meldt een woordvoerder.

"Slachterij past hier niet"
Voor de bewoners is het duidelijk. "Zo'n bedrijf past niet vlakbij de wijk", zegt een man die in zijn achtertuin uitkijkt op de slachterij. "Het bedrijf moet verhuizen. Een varkensstal zet je ook niet midden in het dorp neer", zegt een ander.

Het gemeentebestuur komt binnenkort met tekst en uitleg over de kwestie.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen