Stagestress op de Eindhovense mbo's
Eindhovense mbo-studenten hebben grote moeite om een stageplaats te vinden, nu de stagebedrijven (deels) op slot of aan het infuus liggen. De opleidingen proberen de gemiste praktijk ondertussen op school na te bootsen.
Op het Summa College (15 duizend studenten) is het aantal niet ingevulde stageplaatsen inmiddels weer opgelopen tot 700. Met hulp van gemeente en bedrijfsleven kon dat gat voor de zomer deels worden ingelopen. Toch dreigt een flinke groep studenten nu een studie-achterstand op te lopen. Bestuursvoorzitter Laurent de Vries is dan ook bezorgd, vooral ook ook, omdat een tweede lockdown nog altijd boven zijn scholen hangt. “Een nieuwe sluiting van onze scholen is een doemscenario. We doen er als school dan ook alles aan om dat te voorkomen, want anders dreigt een verloren generatie te ontstaan.”
Geen tijd of ruimte voor stageplaats
Het stageprobleem is het grootst in de sectoren die door corona onder druk staan. De Vries: “Bij Zakelijke Dienstverlening bijvoorbeeld, want in dié sector werkt iedereen nu thuis. Maar ook bij de contactberoepsopleidingen: de kappers en de schoonheidsspecialisten. Die branche heeft met de afstandsregels nu even geen ruimte om een student mee te laten werken. Verder merken we het natuurlijk bij onze scholen voor cultuur, horeca en sport. Voor onze studenten Zorg is de omgekeerde situatie het probleem: de ziekenhuizen en verpleeghuizen hebben het nu zo druk, dat er soms geen tijd is om studenten te begeleiden.”
Het geduld van beauty-student Linde van Lieshout wordt intussen flink op de proef gesteld: “Ik mail me rot om een stageplaats te vinden voor februari. Of het gaat lukken? Ik hoop het, maar het zou ook zomaar weer een lockdown kunnen worden en dan wordt het helemaal niets.”
Stage nabootsen op school
Om de praktijk-achterstand niet te hard te laten oplopen, probeert Summa de leerbedrijven en het werk op school na te bootsen. Bij dienstverlenende beroepen kruipt een deel van de student tijdelijk in de rol van klant, die bijvoorbeeld een nagelbehandeling ondergaat of een nieuw kapsel krijgt aangemeten.
Eenzelfde switch maakte mbo-horecavakschool De Rooi Pannen. In het levensechte oefenrestaurant op die school, dat normaal veel externe gasten op bezoek krijgt, mogen studenten hun eigen gerechten opeten, dat ze kort daarvoor in de keuken hebben bereid. Op die manier kan een deel toch de bediening blijven oefenen.
Een nieuwe lockdown is een doemscenario. Er dreigt dan een verloren generatie te ontstaan
Laurent de Vries, bestuursvoorzitter Summa College
Puzzel
Het naar school verplaatsen van de praktijk is een flinke puzzel voor de scholen, omdat alles op anderhalve meter moet. Bij Summa Beauty hebben ze daarom een deel van de theorielokalen als praktijkruimte ingericht. De Rooi Pannen heeft een switchrooster ingesteld. Opleidingsdirecteur Bob Dekkers: We hebben alle klassen in tweeën gedeeld: de ene week zit je thuis en werk je aan huiswerkopdrachten, met de mentor paraat voor het beantwoorden van vragen. De andere week ben je op school met alles wat we hier aan praktijkfaciliteiten hebben. Zodoende kunnen we goed afstand tot elkaar bewaren.”
Koud in een box
Ondanks de misere in de horeca, krijgt De Rooi Pannen de stageplaatsen opvallend genoeg nog aardig gevuld (95 procent). “Hotels zijn nog open restaurants grotendeels overgeschakeld op afhaal- en bezorgdiensten”, verklaart opleidingsdirecteur Bob Dekkers de meevaller. De studenten zelf zijn wat minder positief. “Normaal stond ik te bedienen in een zaal vol mensen. Nu gaat alles koud in een box en wordt het bezorgd of opgehaald”, treurt tweedejaarsstudent Lars Wilkes. “Dat is minder leuk en vooral minder leerzaam.”
Laat je reactie achter