Lab-1

Stadspolitiek kritisch over 24 uurs-evenementen

Als het aan de Eindhovense gemeenteraad ligt, komt er voorlopig geen ruimte voor allerlei 24-uurs evenementen. De stadspolitiek wil best een bruisender nachtleven, maar dan wel stapje voor stapje.

Een plan van D66 en GroenLinks gaat volgens een meerderheid van de gemeenteraad en burgemeester Jorritsma te ver. Zo willen de twee partijen dat er tien locaties in de stad worden aangewezen, waar voor vijf jaar vernieuwende uitgaansconcepten kunnen landen, zonder sluitingstijden. Ook moet het uitgaansleven diverser.

Nachtrust

Dat het spannender kan, dat vinden veel andere partijen ook. Maar dat kan niet zonder goed rekening te houden met bewoners en de reguliere horeca. “In Eindhoven worden iedere dag mensen wakker om naar hun werk te gaan. Die willen nachtrust”, benadrukt Murat Memis van de SP. Zijn PvdA-collega Arnold Raaijmakers: “De vrijheid van de een mag geen inbreuk zijn op de rust van de ander.” 

Volgens burgemeester Jorritsma zijn er nog teveel ‘losse eindjes’ aan het voorstel. “Tien locaties voor vijf jaar is te veel. Er is nauwelijks overleg geweest met bewoners. Ik ben bezorgd over de beperkte ambtelijke capaciteit om dit te realiseren. En er zijn problemen met de capaciteit van onze politie en handhavers.” 

'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Koninklijke Horeca Eindhoven is niet niet blij met het plan. “Als je zoiets doet, moet het voor iedereen gelden. Ook de reguliere horeca. Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt Ruud Bakker van de horecabond. Buurtvereniging De Bergen schreef ook een kritische brief. “We zijn bang dat er met dit plan meer overlast ontstaat in onze wijk”, aldus voorzitter Marlous Hermens.

Tekentafel

Toch benadrukt een aantal partijen dat de stad wel een diverser en spannender nachtleven kan gebruiken. “Eindhoven bruist nu vaak niet. Het nachtleven moet ook onze internationale stad goed weerspiegelen”, legt Linda Hofman van het CDA uit. Jorritsma pleit daarom voor een plan dat meer bescheiden van opzet is, in goed overleg met omwonenden en ondernemers. D66 en GroenLinks gaan nu terug naar de tekentafel met het voorstel. Over een maand staat het aangepaste plan op de politieke agenda. 

Laat je reactie achter