Stadsmeubilair gepresenteerd; herinrichting Stratumseind vertraagd
Het straatmeubilair dat in de binnenstad van Eindhoven moet komen te staan is woensdagmiddag door Rik Thijs, wethouder Openbare ruimte, gepresenteerd.
Bij die presentatie ging het al snel over de planning rond de herinrichting van het Stratumseind. De uitgaansstraat zou als eerst worden vernieuwd, maar door wat obstakels kwam de streefdatum van september te vroeg.
Dat had onder meer te maken met de horecaondernemers die aan de oostkant van de straat graag meer terrasruimte wilde. “Bij het eerst ontwerp liep de straat door het midden, met stoep aan beide kanten. Vanuit de horeca kregen we te horen dat ze aan de oostkant meer terrasruimte wilden omdat daar de zon het langst staat”, zegt de wethouder.
“Daardoor hebben we de weg uit het lood gehaald, zodat ze aan de zonkant meer ruimte hebben. Maar daarvoor moesten ook andere delen van het ontwerp, bijvoorbeeld de riolering, aangepast worden. Alles bij elkaar kwam september daardoor te vroeg. De planning is nu dat na carnaval volgend jaar wordt begonnen met de herinrichting.”
Beton met hout
En dan het stadsmeubilair. De banken worden gemaakt van een soort beton dat qua kleur moet lijken op de Eindhovense tegel, die speciaal voor de herinrichting werd ontworpen. Daarbij kan dat beton aangekleed werden met houten zitjes, eventueel met of zonder rug- en armleuning.
“Met het hout wordt er wat warmte aan het straatbeeld toegevoegd. Daarbij kunnen de banken op verschillende manieren worden ingezet, zo kunnen ze bijvoorbeeld met een lichtbron eronder ook als lichtelement worden gebruikt. Omdat er kortere en langere varianten beschikbaar zijn kunnen we ook met de inrichting spelen”, laat Thijs weten.
Aansluiting met de stad
De rest van het stadsmeubilair wordt zwart van kleur, denk daarbij aan prullenbakken, afzetpaaltjes en boomroosters. Dat sluit aan bij het stadsmeubilair dat buiten de binnenstad staat. “Op die manier moet het meubilair van de binnenstad bij de rest van de stad aansluiten”, aldus de wethouder.
Proefexemplaar
Het nieuwe stadsmeubilair wordt geplaatst na de herinrichting van de binnenstad. Maar voor de gemeente een definitieve beslissing neemt worden er eerst een proefexemplaar gezet op de Rechtestraat. "We willen inwoners er graag bij betrekken. Daarbij kunnen we zien hoe goed de bank blijft na verloop van tijd, hoe snel vergrijst het hout, bijvoorbeeld", zegt Thijs.
"Na de herinrichting van het Stratumseind komt de bank ook daar te staan. Er komen geen banken op het Stratumseind maar zo kunnen we wel zijn hoe beton past bij de tegels. Alles om zeker te weten dat we de juiste keuze maken", besluit de wethouder.
Laat je reactie achter