Stadsbestuur: geen idee wat coronacrisis kost

De Eindhovense wethouder van Financiën Marcel Oosterveer tast volledig in het duister. Hij heeft geen idee hoeveel de coronacrisis de stad gaat kosten.
"Ik zou graag antwoorden willen hebben, maar die heb ik niet. Ik kan niet eens een slag om de arm maken, en dat vind ik als wethouder Financiën heel vervelend", reageert Oosterveer na een persconferentie over de Eindhovense corona-aanpak.

Malaise
De gemeente kampte jarenlang met grote financiële problemen. Door te forse uitgaven aan zorg en werkloosheidsuitkeringen ontstond een tekort van tientallen miljoenen euro's. Het nieuwe stadsbestuur dat twee jaar geleden startte had als hoofdtaak om financieel schoon schip te maken. Dat lukte: inmiddels is er weer vlees op de botten. 

Speculeren
"We kunnen dus wel weer wat hebben", benadrukt Oosterveer. Zo hield de gemeente vorig jaar onder aan de streep dertig miljoen euro over. Of dat bedrag nu nodig is voor de corona-aanpak, kan hij dus niet zeggen. "Ik ga niet eens speculeren. Ik zou het graag willen, want dan heb ik meer inzicht dan collega's. Maar die kennis heb ik niet. Hoe langer deze crisis duurt, hoe meer impact die gaat hebben."

Omdat de gemeente nu geen goed zicht heeft op de kosten van de corona-aanpak, wordt er dit jaar geen kadernota uitgebracht. In die nota staan op hoofdlijnen de gemeenteplannen en bijbehorende kosten voor meerdere jaren beschreven.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen