Studio040

Sportverenigingen worstelen met oplopende coronacijfers

De amateursportverenigingen hebben er de eerste weken zonder publiek opzitten. Tegelijkertijd blijven de coronacijfers oplopen en lijken nieuwe maatregelen bij die sportclubs onafwendbaar. Die clubs snakken vooral naar duidelijkheid, met ieder hun eigen motieven.

"Het kan gewoon niet. Wat mij betreft stoppen we met de competitie", zegt voorzitter van basketbalclub Almonte Margreet van Putten stellig. "Ik train een team en daarmee heb ik al moeten spelen in Vlissingen en Tilburg. Ik voel me daar heel onveilig bij. Een hoop wedstrijden wordt al afgelast. Mensen melden zich bijvoorbeeld af vanwege hun thuissituatie, ze willen niemand besmetten. De competitie stelt daardoor niks meer voor." 

Niet meer op pad
En dat is bij het amateurvoetbal niet anders. De ene na de andere wedstrijd wordt door coronabesmettingen afgelast. "Wanneer moeten al die wedstrijden worden ingehaald. Op een gegeven moment kun je dat niet meer plannen", zegt Theo van Leeuwen van SV Braakhuizen. "Ik zou zeggen: laten we nu voor de komende tijd de competitie opschorten en op de club zelf oefenwedstrijden spelen. Bijvoorbeeld het eerste elftal tegen het tweede. Dan blijven we toch aan de gang maar hoeven we niet meer op pad. In Geldrop zijn er nu weinig besmettingen maar binnenkort hebben wij uitwedstrijden in Helmond en Eindhoven. Dat is niet handig."

Laten we nu voor de komende tijd de competitie opschorten en op de club zelf oefenwedstrijden spelen

• Theo van Leeuwen, SV Braakuizen


Dat bij het voetbal het gezondheidsargument minder speelt dan bij binnensporten is duidelijk. Toch is anderhalve meter afstand tijdens een wedstrijd natuurlijk ondoenlijk, iets dat voor veel mensen toch dubbel voelt. Maar, de KNVB stelt dat buiten voetballen geen gezondheidsrisico met zich meebrengt, een beleid waar de amateurclubs in meegaan. "Deze situatie is echter onhoudbaar. Je kunt niet zonder publiek blijven spelen. Dat is ook financieel niet te doen." Herman Matheij weet er als voorzitter van Unitas'59 en verantwoordelijke voor amateurvoetbal bij de Eindhovense Sportraad alles van.

"Veel clubs in de regio kijken er dubbel tegenaan. Een hoop mensen pleiten inderdaad voor het stoppen van de competitie. Alleen al omdat dat voor duidelijkheid zorgt. Maar net zo veel mensen zeggen dat we gewoon door moeten blijven voetballen. Bij Unitas is er bijvoorbeeld nog niks afgelast, dus wij hebben nog geen probleem."

Koffiedik
Of er dinsdagavond nieuwe maatregelen aangekondigd worden die de sportclubs zullen treffen? Matheij durft er niks over te zeggen. "Dat is echt koffiedik kijken." Margreet van Putten is stelliger: "Ik denk dat het dinsdag op slot gaat. Dat we helemaal niet meer mogen sporten. Dit kan zo niet langer."

Laat je reactie achter