advertentie Banner Siteli

Sportclub eist test van 'oranje' vakantiegangers

Na een maandenlange gedwongen coronapauze snakken de diverse sportclubs in de regio naar een nieuw seizoen. Maar nu de besmettingscijfers weer oplopen, is voorzichtigheid geboden. Hockeyvereniging HCE stuurt haar leden die in een risicogebied waren, daarom verplicht naar de corona-teststraat. Wie dat weigert komt er twee weken niet in.

De waarschuwende vinger van het clubbestuur, viel gisteren bij alle duizend leden van hockeyvereniging HCE in de mailbox: 'Bent u in een risicogebied geweest, laat je testen en deel ons de uitslag. Test je positief of wil je niet testen, blijf dan twee weken thuis. Meld je niets en komen we er tóch achter, dan kom je er twee weken niet in."

Streng
De strenge toon die het clubbestuur zo vlak voor de start van een nieuw hockeyseizoen tegen haar leden aanslaat, is volgens voorzitter Joop van Noort nodig om het risico op nieuw onheil zo klein mogelijk te houden. "Iedereen staat te popelen om weer te kunnen beginnen. Dan zou het heel zonde zijn als dat straks door een paar mensen onmogelijk wordt gemaakt. Dan zijn we liever vooraf wat strenger."

Schijnveiligheid
De maatregel van HCE wekt enige bevreemding bij Herman Matheij, bestuurslid voetbalzaken bij de Eindhovense Sportraad. "Ik vraag me af hoe die club kan controleren waar iemand op vakantie is geweest. Voor mijn gevoel levert dit vooral schijnveiligheid op."  Maar bij HCE vertrouwt men vooral op de eerlijkheid van de eigen leden. "En als er al mensen zijn, die hun verblijf in een risico-gebied voor zich houden, hopen we dat hun omgeving ze wijst op hun 'plicht' om zich toch te laten testen."

We zijn liever vooraf wat strenger, dan dat we achter de feiten aan moeten lopen

• Joop van Noort, voorzitter HCE

Douche-cultuur
Veel sportclubs hebben zich voor de zomervakantie al aangepast aan de nieuwe situatie. De kantines en clubgebouwen hangen vol pijlen, desinfectiepaaltjes, looproutes en no-go-areas. Toch zijn er ook verschillen. Zo moet voetbalvereniging Unitas nog een knoop doorhakken over het gebruik van kleedkamers en douches, terwijl hockeyclub HCE ze direct tot verboden gebied heeft verklaard. Herman Matheij, behalve bestuurslid van de Sportraad ook voorzitter van Unitas: "Dat douchen zit toch in de dagelijkse routine van de voetballer ingebakken. Na het sporten met je bezwete lijf en in sporttenue aan de bar gaan zitten, zie je bij andere sporten steeds vaker, maar bij ons nog niet. Maar als het moet vanwege de gezondheid, dan moet het maar."

De vaste PSV-avondjes, waarbij de leden wedstrijden van PSV live op een scherm bij de club konden volgen, gaan er sowieso uit bij Unitas. "Dat moeten we vanwege de drukte die dat altijd met zich meebrengt, nu maar even niet willen." 

Laat je reactie achter