Studio040 / Tim Vellinger

Smartphone makkelijker in gebruik met Eindhovense Hable

Een apparaatje dat blinden en slechtzienden helpt om een smartphone makkelijker te gebruiken. Het is een innovatie van de Eindhovense start-up Hable.

Wereldwijd zijn miljoenen blinde en slechtziende mensen die een smartphone hebben. De alternatieven die nu beschikbaar zijn, zijn echter niet altijd even handig. "Als blind persoon kan je nu voice-over gebruiken, of een groot log brailletoetsenbord meenemen", vertelt medeoprichter Freek Van Welsenis. Dat grote logge toetsenbord is nu verwerkt tot dit kleine apparaatje, ongeveer even groot als een smartphone. De 23-jarige vertelt met passie over hun uitvinding. Hable maakt verbinding met de smartphone doormiddel van bluetooth. Met de knoppen op de achterkant kan de smartphone bediend worden.

De eerste test met veertig blinden en slechtzienden is klaar en veelbelovend. "De eerste reacties waren vol lof. Ze waren vooral blij dat ze hun telefoon veel sneller konden gebruiken. De helft van de proefpersonen kocht uiteindelijk het product, terwijl we toen nog helemaal niet op de markt waren. Nu kunnen geïnteresseerden het product ook echt kopen."

We hadden eerst een prototype gemaakt. Toen we in gesprek gingen met mensen die blind zijn, kwamen we achter kleine dingen die toch niet zo handig waren.

• Gijs Leemrijse

"We hadden eerst een prototype gemaakt. Dat werkte goed", begint de 21-jarige Gijs Leemrijse. "Maar toen we in gesprek gingen met mensen die blind zijn, kwamen we achter kleine dingen die niet zo handig waren. Bijvoorbeeld: Om een hoofdletter in braille te typen  in het Engels gebruik je een andere invoer, dan je in het Nederlands gebruikt.  Dat kon gelukkig snel worden aangepast."

Hable is zo succesvol dat de ondernemers al snel hun product op de markt in het buitenland konden brengen. De internationalisering heeft wel wat voeten in de aarde. "In het Nederlands heb je niet veel speciale tekens die we vaak gebruiken, dat is heel anders in bijvoorbeeld het Spaans", laat Leemrijse weten. Hij is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het technische aspect van Hable. "In het Spaans gebruiken ze bijvoorbeeld vaak een 'N' met een dakje [red: ñ]. Die moet dan ook makkelijk toegankelijk zijn voor de Spaanse gebruikers."

Opa uit India
Dit idee is ontstaan door medeoprichter Ayushman Talwar (26). Zijn opa komt uit India en is blind. Ayushman en zijn opa wilden graag contact met elkaar houden toen hij in Nederland ging studeren. Zijn opa kon zijn smartphone niet goed gebruiken, omdat hij blind is. Vanuit dat idee heeft Ayushman zijn eerste prototype ontwikkeld. 

Laat je reactie achter