Katinka van de Brug | Studio040

Slimmer Kopen: oplossing voor een oververhitte woningmarkt?

Een huis kopen met 135.000 euro korting: wie wil dat nou niet? De vijftien bewoners van de Veestraat staan te trappelen om hun nieuwbouwwoning te betrekken. Experts zijn positief over de constructie. “Zo komen er meer woningen beschikbaar voor middeninkomens.”

Veel gefrustreerde huizenzoekers zullen er spontaan van watertanden, een woning kopen voor 20 tot 30 procent ónder de marktprijs. Om de doorstroom van sociale huurwoningen te verbeteren, komen alleen Trudo-huurders in aanmerking voor Slimmer Kopen The Next Step. Met een jaarinkomen tot 55.000 euro konden zij zich opgeven voor het nieuwbouwproject in de Veestraat.

Een van hen is Jip de Poorter. Hij woonde in een sociale huurwoning in Woensel west en zocht een half jaar geleden uit hoeveel hypotheek hij kon krijgen. “Wat ik met mijn inkomen kan lenen, is genoeg voor een appartementje boven de Jumbo op de Bosdijk. Dat was niet echt een stap vooruit.”

Toen hij de folder van Trudo zag, was hij meteen enthousiast. “Ik dacht: ‘Dit ga ik doen!’ Ik werd ingeloot, dus ik hoor tot de gelukkigen die hier mogen komen wonen. De woning is bijna twee keer zo groot als wat ik nu heb. Er zitten zonnepanelen op en er zitten een nieuwe keuken en badkamer in. Het is te gek om zo’n mooie stap te kunnen zetten!”

Bekijk hier het verhaal van Jip:

Slimmer Kopen The Next Step

De woningen in de Veestraat zijn onderdeel van Slimmer Kopen The Next Step. Dat is een vernieuwde variant van Slimmer Kopen, gericht op mensen die vanuit een sociale huurwoning willen doorstromen naar een middeldure koopwoning. De veertien nieuwbouwwoningen in de Heezestraat in de wijk Tivoli vallen eveneens onder Slimmer Kopen The Next Step. De inschrijving daarvoor is inmiddels gesloten.

Heel nieuw is de Slimmer Kopen-constructie van Trudo echter niet. Al in 1997 begon de corporatie met korting woningen te verkopen. Tot 2005 heette dit Profijtwonen. Koopstarters krijgen een duwtje in de rug, zodat de maandlasten behapbaar blijven en mensen met een middeninkomen in de stad kunnen blijven wonen.

Bij verkoop van de woning wordt eerst de korting verrekend. De koper betaalt de korting op de aankoopprijs, ook wel rentevrije lening genoemd, dus sowieso terug. Daarna delen de corporatie en de koper de waardestijging (of –daling) van de woning. In 2012 was dat een duidelijk voordeel voor kopers, toen de huizenprijzen door de financiële crisis fors daalden. Met de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren is dat wellicht een ander verhaal.

Lagere waardestijging

Zo wijzen experts erop dat het vermogen voor mensen met een Slimmer Kopen-huis minder hard stijgt dan als ze gewoon zouden kopen. “Je loopt achter bij de waardestijging in de markt, waardoor het gat om door te stromen groter wordt,” zegt George de Kam, gepensioneerd hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt aan de Rijksuniversiteit Groningen. “In de tijd dat mensen in een Slimmer Kopen-huis wonen, zouden ze al flink moeten sparen om dat gat te overbruggen. Of ze moeten een stapje terugdoen in hun wensen voor een nieuwe woning.”

Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, noemt eveneens het mogelijk nadeel van de grotere stap tussen starten en doorstromen op de koopmarkt. Hij vraagt zich ook Slimmer Kopen ertoe kan leiden dat er woningen aan de sociale huurvoorraad worden onttrokken. Wel vindt hij het, net als De Kam, positief dat er zo meer koopwoningen beschikbaar komen voor middeninkomens.

Barend Wind, universitair docent volkshuisvesting aan de Rijksuniversiteit Groningen, is positief over het idee achter sociale koop, maar is kritisch op deze constructie. De woningen blijven niet automatisch in het sociale koopsegment als de woning weer op de markt komt. Nieuwe kopers moeten dan alsnog de volle mep betalen. "De koper en de corporatie delen inderdaad in winst en verlies, maar zo bouw je niet aan een blijvend segment op de woningmarkt zonder absurd hoge prijzen."

Dat is vooralsnog wel de bedoeling van Trudo. Door de verkoop haalt de corporatie geld uit bakstenen, om het vervolgens in nieuwbouwprojecten te stoppen. De woningen met Slimmer Kopen blijven in roulatie voor de sociale huur of koop.

Laat je reactie achter