Catharina Ziekenhuis

Slimme software spoort slokdarmkanker op

Met slimme software veel eerder slokdarmkanker opsporen. Met deze vondst denkt het Catharina Ziekenhuis vele mensenlevens te redden.

Uit onderzoek van de TU/e, het Amsterdamse UMC en het Catharina Ziekenhuis blijkt dat de software 90 procent van de kankergevallen herkent.

De nieuwe techniek is bedoeld voor patiënten met een barret-slokdarm. Zij kampen met langdurige klachten van terugstromend maagzuur in de slokdarm. Dit vergroot de kans op kanker. Ze krijgen daarom regelmatig een controle in het ziekenhuis. Er wordt dan een dunne buis met een klein cameraatje in de slokdarm gebracht en de arts beoordeelt dit met het blote oog.

Slechts een handjevol artsen heeft ruime ervaring in het herkennen van deze vorm van kanker. "In een gevorderd stadium is de overlevingskans na vijf jaar minder dan vijftig procent. Beginnende kanker is juist nog makkelijk te genezen. Daarom is het zo belangrijk dat we er eerder bij zijn”, zegt arts Jacques Bergman van het UMC. “Ons nieuwe systeem kijkt live mee in de slokdarm", vertelt hij. "Het algoritme geeft op een beeldscherm een rode markering bij een verdachte plek. De arts kan dan van daaruit onderzoek doen."

De verwachting is dat het programma over twee jaar beschikbaar komt voor alle maag-, darm- en leverartsen in Nederland.

Laat je reactie achter