Slimme camera moet onverwachte complicaties in ziekenhuizen terugdringen
Onderzoekers van de TU/e en het Catharina Ziekenhuis hebben een camera ontwikkeld die patiënten continu monitort. De slimme camera spot subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties, zodat artsen en verpleegkundigen tijdig kunnen ingrijpen.
Het zou de kwaliteit van de zorg verbeteren. Nadat bijvoorbeeld een hart- of kankerpatiënt is geopereerd, wordt hij overgebracht naar een gewone verpleegafdeling om verder te herstellen. Daar kunnen de patiënten niet voldoende en niet op een fijne manier gemonitord worden. Onderzoekers van TU/e en het Catharina Ziekenhuis denken hiermee de oplossing daarvoor te hebben gevonden.
De intelligente camera checkt voortdurend de hartslag en ademhaling van de patiënt. Zodra er iets niet klopt, krijgen artsen een seintje. De onderzoekers denken hiermee complicaties en onverwachte overlijdens terug te dringen, waarvan circa 40 procent plaatsvindt op een gewone verpleegafdeling.
Privacy
Voor wie niet direct staat te springen bij het idee dat er een camera naast het bed staat, kan het apparaat simpelweg uitzetten. Bovendien zijn de patiënten niet herkenbaar op beeld.
De eerste resultaten van het onderzoek worden in de zomer van 2021 verwacht. De camera wordt de komende jaren verder ontwikkeld en klinisch getest.
Laat je reactie achter