'Slim horloge' moet gaan helpen bij hartstilstand
Een horloge dat het vaststelt als zijn drager een hartstilstand krijgt, én meteen de hulpdiensten daarvan op de hoogte brengt. Dat wil het Catharina Ziekenhuis, samen met de TU/e gaan ontwikkelen.
Ook Philips, de Universiteit van Tilburg en het UMC Amsterdam werken mee aan het project dat de Hartstichting ondersteunt met één miljoen euro. Het slimme horloge moet slachtoffers van een hartstilstand redden, op het moment dat zij erdoor getroffen worden als ze alleen zijn.
“De horloges maken gebruik van sensoren die kunnen meten of het hart nog klopt of dat iemand valt”, zegt prof. Lukas Dekker, cardioloog bij het Catharina Ziekenhuis. “Door middel van GPS-technologie zijn we in staat te zien waar iemand zich bevindt en kunnen hulpdiensten direct worden voorzien van de exacte locatie van de patiënt. Door middel van deze ‘slimme horloges’, hopen we bij te dragen aan de kans op overleving bij een hartstilstand als iemand alleen is”, aldus Dekker.
'60 procent alleen'
Mensen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis, zouden volgens onderzoek in 60 procent van de gevallen alleen zijn. Dat zijn vaker vrouwen dan mannen – mogelijk omdat oudere vrouwen vaker alleen wonen.
Vals alarm
Dekker laat weten dat de ontwikkelende partijen wel beducht zijn voor valse meldingen van het horloge. “Uiteraard gaan we ook werken aan het minimaliseren van onterechte meldingen, vals alarm dus. Tot slot, we verwachten ook dat het zou kunnen gaan helpen als slachtoffers niet alleen zijn, omdat de hulp wel eerder op gang komt, als elke seconde telt", aldus de cardioloog.
Laat je reactie achter