SKPO: "Wij zijn geen corona-opvang"

Onderwijsstichting SKPO voelt er niks voor om kinderen 'op te vangen' als het niet mogelijk is om hen les te geven.
Dat staat in een brief van het bestuur van de stichting aan de directeuren van de 36 aangesloten scholen, die in handen is van Studio040.

Bestuurders Peter Tijs en Ingrid Sluiter reageren met de brief op de persconferentie van de drie korpsbeheerders van Brabant, dinsdagmiddag. Zij suggereerden dat als er niet genoeg leerkrachten zijn om alle klassen les te geven, er maar even iemand anders voor de klas gezet moet worden "om de kinderen op te vangen".

Door het aangescherpte advies van het RIVM om niet naar school te komen bij lichte klachten zoals af en toe hoesten en snotteren, zijn deze week enkele scholen gesloten en zijn op veel scholen een of meer klassen naar huis gestuurd.

Politie en brandweer
De korpsbeheerders gaven dinsdag aan dat de maatschappelijke problemen groter dreigen te worden doordat ouders worden opgezadeld met het probleem van de scholen als veel leerkrachten thuisblijven. Daardoor zouden ouders die bijvoorbeeld een functie bij de zorg, politie of brandweer hebben, thuis blijven om bij hun kinderen te zijn.

De oproep is bij de SKPO-bestuurders in het verkeerde keelgat geschoten.  "Onze scholen doen hun uiterste best om de continuïteit van het onderwijs zoveel mogelijk te waarborgen en daar waar mogelijk groepen waarvoor geen leerkracht is, op te vangen. Dit vraagt op dit moment het uiterste van al onze medewerkers." 

Als er soms toch geen leerkracht is voor sommige klassen, dan houdt de verantwoordelijkheid van de school op, volgens SKPO. "In deze situatie past het niet dat daar bovenop nog extra taken bij de scholen worden belegd zoals het organiseren van extra opvang. Als het om opvang gaat, zien wij hierin veel meer een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid die meer bij de ouders ligt dan bij de scholen. Dus wij doen eerder een oproep aan de ouders om, in samenspel met de scholen, de opvang van leerlingen waarvoor geen leerkracht is, zelf met de ouders onderling te organiseren."

advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen