Studio040 | Katinka van de Brug

Skaeve Huse: “juist door rust en stabiliteit een succes”

Of het project zou werken, was in het begin afwachten. De tiny houses op bedrijventerrein Croy in Eindhoven, ofwel de Skaeve Huse, bieden een dak boven het hoofd van zo’n 12 bewoners met een achtergrond in bijvoorbeeld verslaving en dakloosheid.

“Er is een strenge selectie.” vertelt beheerder van het terrein Jeroen Vos van Trudo. Hij kent alle bewoners persoonlijk en voert ook vooraf gesprekken met kandidaten voor de huisjes. Hij kan daarom goed inschatten of iemand geschikt is om hier te komen wonen. Vos: “Het is een succes omdat we enerzijds voor de bewoners een stabiele situatie kunnen creëren waar ze hun eigen leven kunnen leiden. Anderzijds zorgt het ervoor dat overlast voorkomen wordt in woonwijken.” 

Eigenlijk nooit overlast

Voor de bewoners is dit een laatste optie om op een vaste plek te kunnen wonen met een dak boven hun hoofd. Omdat het op zo’n afgelegen locatie tussen de snelweg en de industrie ligt, merken mensen die wonen in de naastgelegen wijk de Genderbeemd in Gestel eigenlijk niets van het bestaan van het buurtje. “In het begin hield Stichting Buurtbeheer Genderbeemd nog wel vinger aan de pols, maar daar horen we gelukkig nooit klachten van.” laat een woordvoerder van Trudo weten. 

Het bestaan van de Skaeve Huse is niet alleen voordelig voor de rust in normale woonwijken, maar voor de bewoners levert het misschien nog wel het meeste op. Jeroen Vos laat weten: “Het biedt de bewoners veel rust en stabiliteit. Ze kunnen ongestoord tot zichzelf komen zonder rekening te hoeven houden met de buren. Ze kunnen hier gewoon zichzelf zijn.” 

Toekomstperspectief

Alle bewoners wonen hier met begeleiding en ondersteuning. Vos: “Vaak als ze op straat leven, staan ze in overlevingsstand. Ze zijn bezig met: hoe kom ik de dag door? Hier kunnen ze ook verder kijken en nadenken over hun toekomst en dat biedt opnieuw perspectief.” 

Het is niet het doel van het project om mensen weer terug naar een woonwijk te helpen. “Als een bewoner zich thuis voelt op deze plek en dit werkt voor hem, dan kan hij gewoon blijven. Ik vind het wel mooi om van dichtbij te mogen zien dat sommigen met hulp van mij toch weer stappen kunnen zetten.” aldus Vos. 

Laat je reactie achter