Signify

Signify vraagt loonoffer van 20 procent

Signify, de voormalige lichttak van Philips, vraagt in een brief aan zijn werknemers om komende maanden twintig procent van het loon in te leveren. Signify heeft wereldwijd zo’n 32.000 werknemers.

Het voorstel doet de nodige wenkbrauwen fronsen omdat Signify een gezond bedrijf is dat er financieel goed voor staat. Zo draaide het bedrijf in 2019 een omzet van 6,2 miljard euro. In 2019 maakte het bedrijf zo’n 529 miljoen euro winst.

Ook Jorg Sauer van vakbond VHP2 was verbaasd over het voorstel. “Het gaat om een voorstel dat door de globale communicatie van Signify is gedaan”, zegt Sauer. “Normaal gesproken worden wij ook betrokken bij dit soort voorstellen, voor dat die gedaan worden. Dat is nu niet gebeurd.”

“Het is bovendien een raar besluit omdat er voor grote bedrijven die omzet mislopen een regeling kunnen treffen met de Nederlandse regering”, laat Sauer weten. “Om daarom van de gelegenheid gebruik te maken om werknemers te vragen vrijwillig loon in te leveren, is daarom erg misplaatst.”

Signify wil benadrukken dat het niet alleen vraagt aan werknemers om loon in te leveren. "Het idee is dat er minder werk is, en medewerkers daarom minder werken. Daarom vragen we ze ook een deel van hun loon in te leveren." Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat dit niet de enige maatregel is die Signify neemt om de coronacrisis door te komen. "Ook topbestuurders leveren loon in, bonussen worden uitgesteld en dividend - de winstuitkering aan aandeelhouders - wordt ook niet uitgekeerd."

Daarnaast laat de woordvoerder weten dat de vraag om loon af te staan, vanuit de wereldwijde organisatie werd uitgezet. Er is in die vraag geen rekening gehouden met regionale en nationale initiatieven die worden opgezet om grote bedrijven te helpen. "De mogelijkheden die het Nederlandse kabinet biedt, moeten nog worden onderzocht. We weten nog niet zeker of Signify daar een beroep op kan doen." 

Het is nog niet duidelijk of het bedrijf de vraag om een loonoffer van zijn werknemers intrekt, als er aanspraak kan worden gemaakt op de hulpregelingen van het kabinet.  

Laat je reactie achter