Studio040

Signify: 'Het is voor hun eigen bestwil'

Signify wil dat werknemers de komende maanden twintig procent van hun loon inleveren. De voormalige lichttak van Philips doet dit vrijwillige voorstel om overeind te blijven tijdens de coronacrisis. De vakbond is woedend.

Volgens Signify is de maatregel voor de eigen bestwil van de werknemers. "Wat we nu proberen is om ervoor te zorgen dat de bedrijfsvoering en werknemers door kunnen gaan zoals wij dat willen", zegt Elco van Groningen, woordvoerder Signify. "Weliswaar met minder uren maar wel dat we alles en iedereen bij elkaar kunnen houden."

Jorg Sauer van vakbond VHP2 vindt de maatregel te voorbarig en niet bij het bedrijf passen. "Het is bovendien een raar besluit omdat er voor grote bedrijven die omzet mislopen een regeling kunnen treffen met de Nederlandse regering."

Dat werknemers van Signify niet staan te spingen om loon in te leveren blijkt uit een anonieme mail die Studio040 heeft gekregen. De afzender zei: Je wordt gewoon gedwongen om er aan mee te werken, van vrije wil is helemaal geen sprake.

Bijspringen overheid onvoldoende garantie 
Dat de Nederlandse overheid kan bijspringen, is voor Signify niet voldoende garantie. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 30.000 werknemers. "Het is een verzoek dat we doen aan alle medewerkers wereldwijd. Dat gaat verder dan Nederland waar een pakket is waar we aanspraak op zouden kunnen doen. En daar is nu ook nog geen zekerheid over", gaat Van Groningen verder. "Het is nu te vroeg om te kunnen zeggen of we in aanmerking komen of er aanspraak op doen." Mochten de werknemers hun poot echt strak willen houden, dan moet Signify andere maatregelen gaan treffen. 

Laat je reactie achter