advertentie Banner Siteli

Een illustratie van binaire code Pixabay

TU/e werkt aan mogelijke nieuwe standaard voor online beveiliging

Twee algoritmes van de Technische Universiteit Eindhoven zijn in de race om de nieuwe standaard te worden in kwantumvergrendeling.

Kwantumcomputers zijn computers die heel veel sneller zijn dan normale computers. Ze hebben een veel grotere rekenkracht dan gewone pc's, en daarmee zijn ze ook in staat om de beveiliging te breken die gevoelige gegevens momenteel beschermd van cyberaanvallen.

De eerste echte kwantumcomputer moet echter het levenslicht nog zien. Maar om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen, wordt er ook al gewerkt aan beveiliging tegen deze computers.

Wedstrijd
Vanuit de Verenigde Staten wordt daaraan gewerkt door het National Institute for Standards and Technology (NIST). Het NIST heeft een wedstrijd uitgeschreven waaraan verschillende onderzoekers kunnen mee doen om te kijken welk algoritme de beste, nieuwe standaard is. 

De wedstrijd begon in 2017 met 69 inzendingen. Inmiddels zijn er nog zeven gegadigden, waarvan er twee van de TU/e komen.

Twee tot vier jaar
De finalisten worden vanaf het najaar beoordeeld. NIST verwacht het hele proces binnen twee tot vier jaar rond te hebben.

Laat je reactie achter