Regio Eindhoven slaagt gespreid, na examenbesluit kabinet

Waar in de regio op school A al praktisch de vlag uit kan, zitten kinderen op school B nog hard te blokken voor een schoolexamen. Een bizarre situatie, die het gevolg is van het besluit van minister Slob dinsdagochtend, om de centrale examens te schrappen.
Het levert jaarlijks altijd een vertrouwd beeld op in de straten: de wapperende vlag met de schooltas aan de gevel, als uiting van vreugde over een geslaagde bewoner. Ieder jaar op dezelfde dag in juni, voorafgegaan door een soort collectieve climax: is hij of zij geslaagd of niet?

Maar in corona-tijd is niets meer wat het was. Minister Slob besloot vandaag om de eindexamens te schrappen. Daarmee vervalt ook het centrale moment waarop de uitslagen bekend zijn. Of iemand slaagt of niet, hangt dit jaar slechts af van de score op het zogenoemde schoolexamen: een examen dat de scholen zélf mogen inplannen. Normaal telt dit schoolexamen maar voor de helft mee voor het eindcijfer. Nu dus voor honderd procent.
Hoofdpijnklus
Omdat iedere school - zijn eigen schoolexamenrooster hanteert, kan het gebeuren dat op school A de vlag al praktisch uit kan, terwijl op school B nog veel schoolexamens ingepland moeten worden. Voor die laatste groep een hoofdpijnklus, omdat ze daarbij rekening moeten houden met alle beperkingen die de overheid hen heeft opgelegd rond corona.

Sommige scholen gaven eerder al aan te worstelen met het organiseren van schoolexamens in coronatijd, omdat de veiligheidsmarge van anderhalve meter lastig te waarborgen is. Ze kregen daarin bijval van grote onderwijsbonden en de VO-raad.

Advies: examens zo laat mogelijk
Scholenkoepel Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) adviseerde dinsdag haar tien scholen in de regio Eindhoven om de schoolexamens alleen digitaal af te nemen of vooruit te schuiven tot na 6 april. Dat is de datum waarop de sluitmaatregel afloopt, die de scholen vorige week vanuit het kabinet kregen opgelegd. Voor de periode tussen 6 april en 6 juni vraagt OMO de scholen om de schoolexamens op een zo veilig mogelijke manier te organiseren. Een zo laat mogelijke inroostering heeft daarbij de voorkeur, omdat de impact van het corona-virus dan waarschijnlijk minder groot is.
Wacht nog even met de vlag en de bloemen!

Rector Marc van Dongen, Augustinianum

Op het Eindhovense Augustinianum waren de meeste schoolexamens al afgerond. Er stond alleen nog een ronde met herkansingen op het programma. "Dat scheelt natuurlijk veel zorgen", legt rector Marc van Dongen uit. "We zijn nog wel erg benieuwd naar de regeling voor zakken en slagen, waar de minister nog mee komt. Pas dan kan de balans écht opgemaakt worden: wie is geslaagd en wie moet er nog iets herkansen? Ik raad dus iedereen aan nog even te wachten met de vlag en de bloemen."

Het kabinet moet overigens nog bepalen of de scholen ook na 6 april nog gesloten blijven en op welke manier de examenleerlingen daar dan van zijn uitgezonderd.

Volgens minister Slob behoudt iedere examenleerling zijn recht op herkansingen en krijgt iedere geslaagde  een volwaardig diploma. Over de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, wordt later meer bekend.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen