Schilderij is ode aan mensen die Brainport-regio hebben gemaakt
'Aan tafel met Vincent van Gogh', zo heet het schilderij dat deze week is gepresenteerd tijdens een druk bezochte borrel voor bobo's in het Van Gogh Village Museum in Nuenen. Op het schilderij staan mensen die deze regio hebben gemaakt tot wat hij nu is.
Kunstenaar Jack Liemburg maakte het kunstwerk in opdracht van de Nuenense zakenman Kees Rovers. "Het is een heel bijzonder project. Kees kwam met mij in contact in mijn galerie in Maastricht. Hij zag daar allerlei portretten die geïnspireerd waren op 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci."
Liemburg maakt de schilderijen in opdracht. "Dus kunstwerken 'met z'n allen aan tafel'. Dit kan met hun eigen gezin zijn of bijvoorbeeld met hun favoriete helden. Kees vroeg me of ik ook zoiets kon maken over bijzondere mensen uit Nuenen en Eindhoven."
Probleem was dat de - van oorsprong - Friese kunstenaar niet echt bekend was met de regio Zuidoost-Brabant. "Ik moest dus eerst een idee krijgen van wat Nuenen en Eindhoven zijn. Natuurlijk kende ik Philips. ASML en Peter Koelewijn, maar dan hield het wel zo'n beetje op."
Vereerd
Een van de mensen op het schilderij is zanger, componist en producer Peter Koelewijn. De oude rocker is er bijzonder trots op dat tussen alle coryfeeën mag staan. "Het is de eerste keer dat ik met allerlei beroemde mensen uit de 'buurt' op een schilderij sta. Ik voel me zeer vereerd en vind het ook wel een beetje apart.
Voor Koelewijn zijn het allemaal grootheden. Van Gerard en Anton Philips, Wim van de Leegte (VDL) en Martin van den Brink (ASML), tot Huub en Wim van Doorne (DAF), zanger Gerard van Maasakkers en topkok Soenil Bahadoer (restaurant Lindehof)

Studio040
Krantenknipsels
Volgens Liemburg was het nog een hele uitdaging om iedereen goed op het schilderij te krijgen. De meeste foto's en afbeeldingen waren niet zomaar te gebruiken. "Veel mensen die er op staan, zijn al wat ouder, dus die hebben niet een map vol digitale foto's in een goed bestand. Die komen aan met pasfoto's en krantenknipsels uit 1956. Uiteindelijk is het me gelukt om alles op te waarderen naar lithokwaliteit."
Frits Philips jr., zoon van Frits en kleinzoon van Anton, ziet zijn opa op het schilderij staan en noemt het een blijk van waardering. "Een bijzonder huldeblijk voor al die mensen die zich hebben ingezet om deze regio te helpen zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd is het de oproep aan de volgende generatie om ook de schouders er onder te zetten."
Gevoel
De kunstenaar heeft zich tijdens het maken van het kunstwerk verdiept in de mensen die op het schilderij staan. "Ik moest wel een beetje gevoel en achtergrond krijgen bij die mensen en waarom ze werden toegevoegd. In drie maanden tijd heb ik zo 140 jaar geschiedenis doorgenomen. Van Vincent van Gogh tot de Lindehof. En alles wat er tussenin zit aan belangrijke en bepalende mensen in de regio."
Laat je reactie achter