Verborgen wijkverhalen komen tot leven, na gesprek in de snackbar
Wat er in een buurt echt belangrijk gevonden wordt, dat is lastig te achterhalen via vragenlijsten en enquêtes, stellen onderzoekers van Fontys Hogescholen. Ze gingen daarom op pad, en voerden vele gesprekken met buurtbewoners in zeven Eindhovense friettenten. "De snackbar is een sociaal knooppunt."
“We wilden graag onzichtbare informatie ophalen en daar lijkt de friettent heel geschikt voor”, vertelt onderzoeker Niels van Maaren. “We kwamen bij de frituur uit omdat dat toch wel een sociaal knooppunt is.”
De onderzoekers en studenten van Fontys zijn persoonlijk bij zeven verschillende cafetaria's in Eindhoven hun vragen gaan stellen aan de klanten die toch op hun frietje stonden te wachten. De vraag aan elke klant was: wat is voor jou een schat in jouw buurt?
“We stelden de vragen op een creatieve manier met bijvoorbeeld een dobbelspel,” vertelt student Maartje. De extra vragen waren bijvoorbeeld: als je onzichtbaar was wat zou je dan doen voor de buurt, of als je terug kon reizen in de tijd, wat zou je dan meenemen voor jouw buurt?
De antwoorden waren, zoals verwacht, heel uiteenlopend. Een jongen van 12 vertelt over een nogal markante man in de buurt die hij heel waardevol vindt. De oudere man loopt met zijn bulldog en sigaar altijd door de wijk. “Hij is net Popeye” zegt de jongen. Voor hem maakt deze man echt zijn buurt.
Verdwenen schatten
Onderzoekster Anne-Marie voelt in de gesprekken ook de pijn en verdriet van de inwoners van de 'verdwenen schatten' in hun buurt. “Er is een wijk waar vroeger een vader en moeder woonde die altijd iedereen in de gaten hielden bij het voetballen. Als er bijvoorbeeld iemand viel, dan kreeg hij een pleister. Of je kreeg even iets te drinken van ze als er was gevochten. Ja, die mensen zijn er niet meer en dat soort sociale bindmiddel-mensen die mist iedereen.”
Inzicht
In totaal zijn er 80 'schatten' opgehaald. De verhalen zijn bedoeld om de gemeente Eindhoven meer inzicht te geven in wat er echt speelt in een buurt. Van Maaren: "Ik ben zelf in twee friettenten geweest en ik kon het verschil tussen de twee buurten al zien aan hoe de friettent eruit zag. In cafetaria De Tempel was het heel netjes, in 't Hofke heerst een heel andere vibe. Mensen spreken elkaar daar ook heel anders aan."
Fotoboek
In een vodcast (video-podcast) gaat presentator Mike Weerts met de onderzoekers en de friettent-eigenaren in gesprek. Dinsdag ontvangt eigenaar van De Frituurhal in Stratum Remy Waterkamp het eerste fotoboek dat gemaakt is als aandenken voor de buurt aan de opgehaalde verhalen.
Laat je reactie achter