Studio040 |Alain Heeren

Samenwerking moet regio aan betere voorzieningen helpen

De negen gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven gaan nauwer samenwerken om het achterop geraakte voorzieningenniveau weer op peil te krijgen.

Onder de naam ‘Groots’ kondigen de gemeenten (Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre) vrijdag een nieuwe koers aan die de regio moet helpen aan meer en betere voorzieningen en evenementen op het gebied van sport, cultuur en natuur.

Daar waar de regio de laatste jaren op economisch vlak in sneltreinvaart groeide, bleef het voorzieningenniveau daar bij achter. Veel meer bijvoorbeeld dan regio’s in de Randstad. De SGE-gemeenten hopen dat ze met hun samenwerking sterker staan om in de toekomst meer geld vanuit Den Haag naar Zuid-Oost Brabant te krijgen.

Regionaal evenemententerrein
Dat geld zou geïnvesteerd moeten worden in nieuwe voorzieningen of bestaande publiekstrekkers uitbreiden of verstevigen. Volgens Edgar van Leest van het SGE mist de regio bijvoorbeeld een regionaal evenemententerrein. “Je ziet dat organisaties van evenementen daardoor afhaken en elders in Nederland belanden. Dat is zonde en zou anders moeten.” Ook de aanleg van een regionaal congrescentrum staat op het verlanglijstje van de SGE. Maar extra geld zou ook gebruikt kunnen worden om bestaande evenementen - zoals Glow -  uit te breiden naar de rest van de regio. 

Publiek dreigt af te haken
Het voorzieningenpeil in de regio is belangrijk voor het vestigingsklimaat. Als dat niet goed op orde is, haakt het publiek af of gaan mensen misschien wel ergens anders wonen. De komende jaren moet duidelijk worden hoeveel extra geld de samenwerking heeft opgeleverd en welke extra voorzieningen daarvan betaald kunnen worden.

Laat je reactie achter