Samenloop van omstandigheden zorgde voor ondergelopen tunnels

Na een hevige regenbui afgelopen vrijdag, stonden verschillende tunnels in Eindhoven onder water. Dat terwijl Eindhoven de laatste jaren toch flink investeerde in het klimaatbestendig maken van de stad.

Volgens de gemeente was de regenbui zo extreem dat er weinig gedaan kon worden tegen de overlast. “Uit metingen blijkt dat er afgelopen vrijdag ongeveer veertig millimeter regen in een half uur tijd is gevallen, iets wat in deze vorm statistisch gezien eens in de vijftig jaar voorkomt”, meldt de gemeente.

“Daarop worden rioolstelsels in Nederland niet ontworpen. Een andere reden dat deze hoeveelheid niet goed verwerkt kon worden, was dat er bovenstrooms ook al erg veel regen was gevallen. Het peil van de Dommel was daardoor zodanig gestegen dat het water vanuit het Eindhovense rioolstelsel niet ongehinderd de rivier in kon stromen. Daarom stond er langer en meer water op straat in onze stad", zegt de gemeente.

Gender weer door de stad
Hoewel de stad heeft geïnvesteerd on de kans te verkleinen dat tunnels onder water komen te staan, blijft de kans dat het bij extreme buien niet droog blijft. Om de stad in de toekomst beter te wapepen tegen extreme buien, neemt de gemeente verschillende stappen. Zo moet er bij nieuwbouw zoveel mogelijk waterberging worden gerealiseerd. Ook moet de Gender weer door de stad gaan stromen om hemelwater af te voeren naar de Dommel.

Wel laat de gemeente weten dat dit wel een proces is dat tientallen jaren kan duren. En zelfs dan kunnen er buien blijven vallen waar het watersysteem niet tegen is opgewassen, laat de gemeente weten.

‘Situatie bespreken’
Op het functioneren van de hulpdiensten heeft overstroming van de tunnels niet heel veel invloed. “Meestal duurt dat slechts enkele uren en zijn er alternatieve routes beschikbaar”, zegt de gemeente. “Er is in het verleden afstemming geweest met de brandweer. Binnenkort gaan we weer in gesprek met de hulpdiensten om de wateroverlastsituatie te evalueren en om te kijken wat er eventueel kan worden aangepast.”

Laat je reactie achter